Business Internaţional

​Berea s-ar putea scumpi din cauza ploilor din Franţa şi Germania

​Berea s-ar putea scumpi din cauza ploilor din Franţa...

Autor: Catalina Apostoiu

22.08.2016, 18:16 437

Fabricarea berii tocmai a devenit mult mai costisitoare în Europa din cauza ploilor abundente care au afectat recoltele de orz din Franţa şi Germania, scrie Bloomberg.

Precipitaţiile abundente din acest an au dus la diminuarea recoltelor de orz, majorând costurile companiilor care folosesc orzul pentru a obţine malţ, un ingredient cheie al berii. Companiile de procesare au plătit cu până la 11% mai mult pentru orz la începutul acestei luni în contextul în care fermierii din Franţa, cel mai mare cultivator din UE, a strâns cea mai mică recoltă din ultimii cinci ani, iar recolta din Germania a fost cu peste 9% mai mică.

“Problema nu se rezumă la Franţa, este vorba şi de Germania”, spune Thomas Druivenga, CEO al companiei de procesare Avangard Malz din Germania. “Preţurile sunt în întregime transferate producătorilor de bere”.

Producţia franceză va scădea cu 21% până la 10,2 milioane de tone în sezonul care a început în iulie, cel mai scăzut nivel din 2011-12, potrivit estimărilor ministerului francez al agriculturii. Fermierii germani vor recolta 8,8 milioane de tone, potrivit asociaţiei Deutscher Raiffeinsenverband.

Nu numai oferta de orz este afectată în Franţa şi Germania, ci şi calitatea cerealelor.

“Anul acesta este unul complicat. Din fericire, am avut o recoltă foarte bună anul trecut, astfel încât există stocuri bune, ceea ce va uşura tranziţia către noua recoltă”, spune Andries de Groen, managing director la traderul Evergrain Germany.

Ar putea dura ceva timp înainte ca producătorii de bere să resimtă presiuni. Mulţi fixează preţurile malţului în contracte pe termen lung.

“Va exista cu siguranţă o creştere a costurilor, însă nu cred că va fi dezastrul de care vorbesc cei din industrie”, spune Scott Casey, analist la RMI Analytics din Hamburg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO