Business Internaţional

Berlinul a pornit războiul electoral atacând BCE, care a pus pe jar băncile locale, surse de putere pentru politicieni


Ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble: „Nu suntem cauza problemelor economice globale.“ Foto: Hepta

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble: „Nu suntem cauza problemelor economice globale.“ Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

18.04.2016, 20:15 1896

În timp ce cancelarul german Angela Merkel se zbate în capcana crizei refugiaţilor, un politician bătrân şi experimentat iese la rampă prin atacuri puternice asupra BCE şi restului lumii.

Este vorba de Wolfgang Schäuble, cândva unul dintre cei mai populari politicieni din Germania, iar acum ministru de finanţe. Schäuble este imobilizat de peste două decenii în scaunul cu rotile în urma unei tentative de asasinat.

Comentariile sale vin când în rândul băncilor de economii, asigurătorilor şi altor grupuri de interese influente din Germania creşte frustrarea în legătură cu politicile ultrarelaxate prin care Banca Centrală Europeană încearcă să repună pe picioare economiile din zona euro, scrie revista Politico.

La o ceremonie de decernare a unor premii Schäuble a spus audienţei că o parte din vină pentru ascensiunea partidului populist de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) o poartă aceste politici ale BCE. „I-am şi spus lui Mario Draghi (preşedintele BCE)…poţi fi mândru“, ar fi spus ministrul. Comentariile au fost interpretate ca un atac asupra independenţei BCE, ceva ce până acum politicienii germani au evitat să facă. Schäuble a spart un tabu, iar concluzia cea mai răspândită este că guvernul german se teme de ascensiunea AfD mai mult decât a lăsat să se creadă.

Schäuble a atacat şi criticile internaţionale privind politicile bugetare ale Berlinului, avertizând că Germania nu poate salva economia mondială cheltuind câteva miliarde de euro în plus pe programe sociale. „Nu suntem cauza problemelor economice globale“, a spus Schäuble, citat de The Wall Street Journal.

Aceste comentarii subliniază izolarea tot mai mare a Germaniei în cercurile de politică internaţională în condiţiile în care Schäuble caută să reducă cheltuielile guvernamentale şi să limiteze politicile monetare ultralaxe când în alte părţi accentul se pune pe nevoia de mai mult stimul economic.

O critică frecventă adusă de Berlin acestor politici este că alimentează bule speculative.

Însă nu trebuie ignorant că achiziţiile de obligaţiuni şi dobânzile extrem de mici ale BCE au efecte adverse asupra banilor puşi deoparte de nemţi. Dobânzi mici înseamnă că economiile lor nu mai aduc profit, ceea ce trezeşte temeri că moneda euro le poate distruge viitorul. AfD s-a lansat pe o platformă antieuro.

În timp ce impactul dobânzilor mici asupra depozitelor bancare este cel mai evident, ceea ce îi îngrijorează şi mai mult pe politicieni sunt efectele acestora asupra planurilor de pensionare. Mulţi nemţi, în special alegători conservatori, şi-au depus economiile în scheme de investiţii în obligaţiuni guvernamentale cu risc redus. Însă datorită dobânzilor mici (o parte din bund-urile germane au chiar dobânzi negative) investiţiile nu dau fructe.

Această situaţie îi alarmează pe politicienii lui Merkel, din Uniunea Creştin Democrată, deoarece politicile privind pensile erau considerate unul din punctele lor tari.

Duritatea atacurilor lui Schäuble i-a prins cu garda jos pe mulţi dintre şefii de la BCE, inclusiv pe Draghi. Chiar dacă instituţia a aplicat în ultimii ani câteva politici controversate, de la achiziţiile de obligaţiuni la susţinerea băncilor greceşti, ea a beneficiat de sprijinul tacit al Berlinului.

Mai mult, Germania a fost unul dintre principalii beneficiari ai acestor politici deoarece dobânzile mici înseamnă împrumuturi aproape gratuite. Politicile BCE l-au ajutat pe Schäuble să aducă bugetul la echilibru, o victorie politică uriaşă pentru Merkel.

Acum, BCE se teme că guvernanţii germani, după ce au beneficiat de politicile ei, îşi pregătesc lupta electorală contra AfD. Anul viitor vor fi alegeri naţionale.

Apoi mai este şi ciudatul sistem bancar german. „Dobânzile negative sunt o povară grea pentru bănci. Trebuie să ne asigurăm că sistemul nostru bancar rămâne competitiv“, a afirmat Hans-Walter Peters, preşedintele Asociaţiei Bancare Germane.

Modelul economic german este dependent de viabilitatea sistemului bancar, scrie Wolfgang Munchau, editorialist al Financial Times. Dacă băncile şi asigurători au probleme, modelul se poate prăbuşi. Prin urmare, toată această gălăgie este depre bani, şi nu despre filosofia politicii monetare, iar băncile locale de economii, Sparkassen. şi băncile mici mutuale, care se finanţează din depozite, pierd mulţi bani. Modelele de afaceri ale instituţiilor financiare germane depind de prezenţa dobânzilor pozitive. O analiză a FMI arată că profiturile băncilor germane şi portugheze sunt cele mai afectate de dobânzile negative. Boardurile manageriale ale băncilor locale sunt o sursă de putere pentru politicienii locali. Landesbanken sunt conduse de politicieni locali şi sunt deţinute parţial de băncile Sparkassen.

ŞI asigurători de viaţă sunt vulnerabili. Aceste instituţii trebuie să garanteze un randament minim, acum de 1,25%, greu de obţinut când yield-ul bondurilor germane cu scadenţa la 10 ani este de doar 0,13%. Pentru a obţine randamentele promise, asigurători trebuie să-şi asume mai mult risc, spre exemplu cumpărând bonduri corporate său produse financiare complexe, extrem de toxice în caz de criză.

Munchau crede că apărând modelul german este pusă în pericol stabilitatea Europei.

Între timp, la rampă a ieşit şi un lider al partidului conservator Uniunea Creştin Socială din Bavaria, aliat al formaţiunii lui Merkel, spunând că următorul preşedinte al BCE ar trebui să fie german.  „Politicile lui Draghi au subminat puternic credibilitatea BCE“, a spus Hans-Peter Friedrich.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO