Business Internaţional

Bernanke a stat la masa cu elita bancherilor de pe Wall Street inainte de a salva Bear Stearns de la faliment

15.05.2008, 20:18 12

Presedintele bancii centrale a Americii (Fed), Ben Bernanke, a luat pranzul in ziua de 11 martie cu cei mai importanti dintre liderii de pe Wall Street, printre care s-a numarat si directorul executiv al JP Morgan Chase, Jamie Dimon, cu trei zile inainte ca banca centrala sa salveze Bear Stearns de la faliment, scrie Bloomberg.
Printre bancherii alaturi de care a luat pranzul Bernanke s-au mai numarat si directorul executiv al Goldman Sachs Group, Lloyd Blankfein, seful Lehman Brothers, Richard Fuld, presedintele Morgan Stanley, James Gorman, Robert Rubin de la Citigroup, directorul Blackstone Group, Stephen Schwarzman si directorul executiv al Merrill Lynch, John Train. Directorul Bear Stearns, Alan Schwartz, nu a fost prezent.
Intalnirea din sediul Fed i-a dat lui Bernanke ocazia sa ii asculte pe liderii unora dintre cele mai mari institutii financiare din SUA in cea mai dificila luna a sa in functia de presedinte al bancii centrale. Pranzul a venit cu cateva ore dupa ce Bernanke anuntase planurile de a acorda un imprumut de 200 de miliarde de dolari (129 de miliarde de euro) sub forma de titluri emise de Trezoreria SUA anumitor banci.
Prabusirea pietei creditelor subprime, cu grad ridicat de risc, a dus la o reducere a valorii contabile a activelor detinute de banci si la pierderi cauzate de creditele neperformante in valoare de 323 de miliarde de dolari (209 miliarde de euro), de la inceputul anului 2007.
Situatia cerea ca presedintele Fed sa isi dezvolte si imbunatateasca relatiile cu bancile de pe Wall Street, este de parere lectorul pe probleme de finante de la Universitatea din Pennsylvania, Kenneth Thomas, care a consultat programul lui Ben Bernanke.
Acesta din urma l-a pus la curent la telefon si pe candidatul republican la presedintei John McCain in legatura cu episodul Bear Stearns, conform programului lui Bernanke din luna martie si spuselor consilierului economic al acestuia, Douglas Holtz-Eakin.
In incercarea de a evita un colaps al pietei financiare, Bernanke si Timothy Geithner, un alt bancher din cadrul Fed, au acordat pe data de 14 martie un imprumut de urgenta in valoare de 13 miliarde de dolari (8,41 miliarde de euro) bancii Bear Stearns. Bernanke si Geithner au declarat luna trecuta in fata Congresului ca au luat cunostinta de situatia financiara dificila in care se afla Bear Stearns pe data de 13 martie.
Dimon, Fuld si un al treilea invitat, presedintele Stone Point Capital, Stephen Friedman, fac parte din consiliul de conducere al Fed. Alte persoane prezente la intalnire au fost directorul executiv al Citadel Investment Group, Kenneth Griffin, directorul American Express, Kenneth Chenault, cel al Duquesne Capital Management, Stanley Druckenmiller si presedintele Caxtin Associates, Bruce Kovner.
Doi vicepresedinti executivi din cadrul Fed au fost si ei prezenti: William Dudley, seful diviziei de operatiuni, si Terrence Checki, care se ocupa de pietele emergente si relatiile internationale.
Ordinea de zi, redactata si emisa de Fed, contine cateva detalii privind evenimentele din jurul dezbaterilor privind salvarea Bear Stearns si infiintarea a doua programe de creditare pentru dealerii cu obligatiuni de pe Wall Street.
Bernanke a calatorit la New York pe data de 7 martie pentru trei intalniri, iar Fed a refuzat sa faca publice numele participantilor la fiecare dintre acestea.
Unele informatii nu au fost facute publice pentru ca "includeau informatii comerciale sau financiare obtinute de la o persoana, care erau neoficiale sau confidentiale", se mentioneaza intr-o scrisoare adresata agentiei Bloomberg si redactata de secretarul Fed Margaret McCloskey Shanks.
McCain, senator de Arizona, l-a sunat pe Bernanke pe data de 24 martie pentru a fi pus la curent cu situatia Bear Stearns. Ei au avut o convorbire de aproximativ 15 minute in jurul pranzului, conform ordinii de zi. Bernanke, care a fost numit in functie in anul 2006 de catre presedintele SUA George W. Bush, l-a sunat pe Holtz-Eatkin in ziua urmatoare pentru a-l intreba daca McCain a primit ceea ce dorea, a declarat Holtz-Eatkin. Ordinea de zi nu prezinta niciun contact cu senatorii Hillary Clinton sau Barack Obama, care se lupta pentru nominalizarea democrata pentru presedintie.
"Asta inseamna ca McCain a fost destul de istet incat sa se intereseze oficial de aceasta situatie si sa vorbeasca despre ea. E foarte bine ca a fost constient de asta", spune Thomas.
Alte intalniri cu directori executivi au inclus o sedinta pe data de 12 martie, in Washington, la care au fost prezenti directorul executiv al BP, a doua mare companie petroliera din lume, Tony Hayward. Pe data de 13 martie a avut loc o intalnire cu consiliul director al Semiconductor Industry Association.
Directorul executiv al Fannie Mae, Daniel Mudd, a fost prezent la intalnirea din data de 17 martie, iar cea din data de 28 martie s-a desfasurat in prezenta directorului executiv al Freddie Mac, Richard Syron.
Pe data de 28 martie, Ben Bernanke s-a intalnit si cu Takatoshi Ito, care a fost nominalizat pentru functia de viceguvernator al bancii centrale a Japoniei, fiind insa respins de guvernul nipon. De asemenea, presedintele Fed a luat pranzul si cu fostul secretar al Trezoreriei, Lawrence Summers, inainte de a participa la intalnirea cu premierul Australiei, Kevin Rudd, la Blair House, vizavi de Casa Alba.

Bernanke: Pietele financiare au inceput sa-si revina
Masurile de urgenta adoptate de banca centrala americana (Fed) pentru majorarea lichiditatii au ajutat la reducerea tensiunilor de pe pietele financiare, dar procesul de revenire este incomplet, a declarat presedintele bancii centrale a SUA, Ben Bernanke.
"Pana in acest moment, masurile adoptate pentru sporirea lichiditatii se pare ca au contribuit la o anumita imbunatatire pe pietele financiare. Acestea sunt desigur semne bune, dar in acest stadiu conditiile de pe pietele financiare sunt inca departe de normalitate. Unele piete de titluri financiare raman muribunde", a declarat Bernanke. Totusi, Bernanke a spus ca amploarea riscului de pe piete se mentine in general ridicata, in timp ce nivelul mare al cererii din partea institutiilor financiare pentru lichiditate de la Fed a aratat ca problemele de finantare se mentin.
"In fond, participantii la piata trebuie sa ia masuri pentru combaterea sursei de baza a tensiunilor din sectorul financiar, prin majorarea capitalului si imbunatatirea managemantului riscului, iar acest proces va dura probabil ceva timp", a spus Bernanke.
Diversele masuri adoptate de Fed pentru majorarea lichiditatii ar trebui sa sustina acel proces in mod indirect prin majorarea increderii investitorilor si reducerea riscului unei probleme grave pe parcursul perioadei de ajustare, potrivit presedintelui bancii centrale a SUA.
Fondurile acordate de Fed pentru a ajuta bancile sa faca fata lichiditatii reduse de pe piata, prin intermediul unei facilitati de licitatie la termen, creata in luna decembrie 2007, au fost deja suplimentate de la 20 de miliarde dolari la 75 mld. dolari, iar Bernanke considera ca aceasta valoarea ar putea fi majorata din nou.
Fed a redus rata de politica monetara cu 3,25% de la jumatatea lunii septembrie 2007 si a injectat miliarde de dolari pe pietele financiare pentru rezolvarea problemelor cu care acestea se confrunta in contextul unei limitari a creditarii, cauzata de criza de pe piata creditelor ipotecare riscante din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO