Business Internaţional

Bernanke: Cea mai mare ameninţare pentru economia lumii sunt datoriile ţărilor emergente

Bernanke: Cea mai mare ameninţare pentru economia lumii...

Autor: CătăIina Apostoiu

29.10.2015, 00:03 717

Fostul preşedinte al Rezervei Federale americane (Fed) Ben Bernanke spune că apariţia volatilităţii nu poate fi evitată neapărat prin înăsprire a politicii monetare în SUA şi că acumularea datoriilor pe pieţele emergente constituie „cel mai mare risc” pentru sistemul financiar mondial în acest moment, scrie The Telegraph. Fostul şef al Fed spune că lumea nu a tras învăţăminte de pe urma crizei asiatice din anii ’90, când băncile şi instituţiile nonfinanciare locale

s-au împrumutat în dolari, dar au finanţat proiecte în monedele locale. Pieţele emergente s-au bucurat de infuzii uriaşe de capital după ce băncile centrale din economiile avansate au redus dobânzile, iar investitorii au căutat randamente în creştere.  Totuşi, Fondul Monetar Internaţional a avertizat că o înăsprire a politicii monetare în SUA ar putea declanşa un val de default-uri corporate pe pieţele emergente şi o nouă criză a creditării pe măsură ce dolarul se va aprecia.  „Situaţia de pe pieţele emergente constituie probabil cel mai serios risc financiar în acest moment”, declară Bernanke. Totuşi, acest lucru nu implică faptul că Fed-ul ar trebui să-şi modifice politica monetară. 

„Cred că o abordare mult mai directă este necesară. Autorităţile de reglementare trebuie să transmită băncilor de pe pieţele emergente că trebuie să fie foarte atente la discrepanţele monetare. Acestea trebuie să se protejeze în faţa unor mişcări neprevăzute”, susţine fostul şef al Fed.

Bernanke se declară în acelaşi timp optimist cu privire la perspectivele celei mai mari economii a lumii. „Nu există nimic care să sugereze că expansiunea economiei se apropie de sfârşit. De exemplu, rata inflaţiei este foarte scăzută, iar rata de creştere va fi susţinută în următorii ani de avansul sectorului rezidenţial”.

„Datoriile consumatorilor se situează la cel mai scăzut nivel dintr-o lungă perioadă de timp. Astfel, deşi există întotdeauna posibilitatea apariţiei unui şoc, nimic de pe plan intern nu sugerează că se apropie o recesiune”, adaugă Bernanke.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO