Business Internaţional

Biden face reformă întărind plasa de siguranţă socială a Americii

Biden face reformă întărind plasa de siguranţă...

Autor: Catalina Apostoiu

30.04.2021, 00:05 187

♦ Biden se luptă să câştige susţinere pentru propuneri legate de infrastructură şi familii văzute drept investiţii majore, vitale pentru viitorul Americii.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că America este „gata pentru decolare“ în primul său discurs în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, acesta indicând recuperarea în curs a economiei americane după o pande­mie şi criză economică devastatoare, scrie Financial Times.

Biden a lăudat redresarea economiei americane şi a făcut apel la Congres să aprobe restul vastei sale agende de cheltuieli. După implementarea unui plan de stimulente fiscale de 1.900 miliarde de dolari în martie, Biden şi-a întors acum atenţia asupra câştigării de sprijin pentru un program de cheltuieli pe infrastructură de 2.300 miliarde de dolari şi o extindere cu 1.800 mld. dolari a plasei de siguranţă sociale.

„Nu ne putem opri acum, suntem în competiţie cu China şi alte ţări pentru câştigarea secolului 21“, a declarat Biden.

Preşedintele american vrea să finanţeze următoarele faze ale programului său economic cu majorări de taxe pe companii şi bogaţi, atrăgându-şi în acest fel criticile Wall Street-ului şi sectorului corporate american, opoziţia republicanilor şi chiar nemulţumirea unor democraţi.

„A venit vremea ca sectorul corporate şi cei mai bogaţi 1% dintre americani să-şi plătească partea corectă. Nu vreau să pedepsesc pe nimeni, însă nu voi creşte povara fiscală de pe umerii clasei mijlocii a acestei ţări“, a arătat preşedintele.

Noul plan pentru extinderea plasei de siguranţă socială acoperă domenii cum ar fi serviciile de îngrijire a copiilor, concediile plătite, serviciile de educaţie şi sănătate. Acesta este mult mai amplu decât se estimase cu numai câteva săptămâni în urmă, reflectând ambiţia lui Biden de a reforma economia americană cu susţinere guvernamentală sporită pentru gospodăriile cu probleme.

Cheltuielile de 225 mld. $ pentru serviciile de îngrijire a copiilor şi cele de 225 mld. $ pentru crearea unui program naţional pentru concedii de familie şi medicale sunt menite să ajute gospodăriile din clasa de mijloc şi să crească participarea femeilor pe piaţa muncii. În plus, planul prevede cheltuieli de 200 mld. $ pentru acces universal la învăţământul pre-grădiniţă şi 109 mld. dolari pentru doi ani gratuiţi de colegiu, cât şi subvenţii suplimentare pentru achiziţia de asigurări de sănătate.

Planul nu include însă prevederi privind anularea creditelor studenţeşti.

Discursul lui Biden a venit în pragul aniversării a celei de-a 100a zi de mandat al acestuia.

Biden va avea dificila sarcină de a-i aduce de partea sa pe republicanii care respind cheltuieli suplimentare şi majorările de taxe necesare pentru finanţarea acestora şi pe liberal democraţii care vor ca acesta să promoveze planuri mai agresive.

Acesta s-a declarat dispus să lucreze cu legislatorii din ambele tabere pentru a ajunge la un acord, o întrunire în acest sens urmând să aibă loc la Casa Albă pe 12 mai.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO