Business Internaţional

”Bijuteria culinară” a Franţei este pe cale de dispariţie

”Bijuteria culinară” a Franţei este pe cale de...

Autor: Mihaela Ionita

08.05.2022, 22:45 125

”Bijuteria culinară” a Franţei este pe cale de dispariţie. O epidemie de gripă aviară a cuprins Europa de câteva luni.

În timp ce apetitul francezilor pentru această delicatesă nu a fost diminuat în mare măsură de preocupările legate de cruzimea faţă de animale, o altă ameninţare la adresa bunăstării păsărilor este acum în curs de a reduce consumul.

„A trecut o lună de când am început să avem mai puţin foie gras, iar săptămâna aceasta nu mai avem niciunul", spune Pascal Lombard, bucătarul-şef şi proprietar al Le 1862, un local cu o stea Michelin din sud-vestul bucolic al Franţei.

Pe măsură ce livrările regulate de luxosul pateu de ficat de gâscă s-au epuizat, Lombard a programat întâlniri de urgenţă cu producătorii locali, potrivit CNN.

Ţara a fost nevoită să ucidă 16 milioane de păsări de curte de când a început epidemia, în noiembrie 2021, pentru a încerca să controleze boala, a confirmat Ministerul francez al Agriculturii. „Acest număr este fără precedent pentru Franţa, care nu a fost niciodată expusă unei crize de o asemenea amploare", a declarat Marie-Pierre Pé, directorul comitetului interprofesional al producătorilor de foie gras din Franţa.

Se aşteaptă ca producţia de foie gras din Franţa să scadă cu până la 50% în acest an, deoarece epidemia afectează 80% dintre producătorii de foie gras din ţară.

Alte ţări mari producătoare de foie gras din Europa se confruntă, de asemenea, cu o criză similară, ceea ce face dificilă compensarea deficitului prin importuri.

Gripa aviară a fost detectată în întreaga Uniune Europeană începând din octombrie 2021, inclusiv în statele membre ale Federaţiei Europene a Ficatului de Gâscă, Spania, Belgia, Bulgaria şi Ungaria, potrivit ultimului raport al Comisiei Europene privind epidemia. Pentru a pune capăt epidemiei şi a ajuta producţia să revină la un nivel normal în 2023, Pé şi colegii săi producători de foie gras se bazează pe două cuvinte pe care pandemia COVID-19 le-a făcut familiare: izolare şi vaccinare.

În zonele în care a fost detectată gripa aviară, producătorii pun la adăpost raţele şi gâştele pentru a se asigura că nu există o contaminare cu păsări migratoare.

Acest lucru presupune ca producătorii să reducă numărul de păsări de curte din ferma lor, astfel încât să aibă suficient spaţiu în interior pentru a le găzdui, potrivit lui Pé.

Doi candidaţi la vaccinuri sunt în curs de testare clinică, dar nu vor fi disponibile cel mai devreme până în 2023, a spus Pé.