Business Internaţional

Bilanţul cutremurului din Ecuador a ajuns la 480 de morţi şi peste 4.000 de răniţi; 231 dispăruţi

Bilanţul cutremurului din Ecuador a ajuns la 480 de...

Autor: Roxana Maciuca

20.04.2016, 08:23 53

Şansele ca persoanele prinse sub dărâmături să fie găsite în viaţă sunt din ce în ce mai mici, în condiţiile în care intervalul critic de 72 de ore a trecut, iar operaţiunile de căutare vor deveni mai curând "o vânătoare a corpurilor", a declarat Jose Serrano, ministrul ecuadorian de Interne, potrivit Reuters.

Şase supravieţuitori au fost scoşi, marţi, de sub ruinele unui hotel din apropierea oraşului Manta.

În total, 54 de persoane au fost scoase în viaţă dintre dărâmături de la producerea cutremurului de sâmbătă noapte, potrivit guvernului ecuadorian, relatează Reuters.

Mii de oameni au rămas fără locuinţe, fiind vulnerabili la boli şi nevând acces la apă potabilă. Circa 20.500 de oameni locuiesc în adăposturi, după ce au fost distruse peste 1.500 de clădiri.

Coasta de vest a Ecuadorului cu ieşire la Oceanul Pacific a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, cele mai afectate oraşe fiind Pedernales şi Portoviejo, unde luni s-au ţinut ceremonii funerare pentru cei care au murit în urma seismului.

În Pedernales, apropiat de epicentrul seismului, circa 400 de persoane ar fi murit. Replici ale cutremurului s-au produs luni seară, dintre care cea mai puternică a avut magnitudinea de 5,1 grade.

Preşedintele ecuadorial, Rafael Corrrea a declarat că reconstruirea oraşelor distruse va costa miliarde de dolari, în condiţiile în care economia ţării este deja afectată de preţurile de pe piaţa petrolului. Guvernul a anunţat că Banca chineză de Dezvoltare a acordat un ajutor de două miliarde de dolari ţării pentru finanţarea investiţiilor publice necesare în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade.

Luni seară, şase persoane, între care două fetiţe cu vârste de trei ani şi respectiv nouă luni, au fost salvate dintre dărâmăturile unui hotel din apropierea oraşului Manate de pe coasta de vest a ţării.

"Mi-e teamă că bilanţul va creşte pe măsură ce se intervine sub dărâmături", a declarat preşedintele ecuadorian.

Statele Unite au confirmat că printre victimele decedate se află şi cetăţeni americani, iar premierul canadian, Justin Trudeau, a precizat că şi doi cetăţeni canadieni figurează în bilanţul celor decedaţi. Între aceştia se află şi o misionară din Irlanda.

Cutremurul s-a produs sâmbătă la ora locală 18.58 (02.58) ora României, în apropiere de oraşul Muisne de pe coasta de vest a ţării, fiind resimţit în aproape toată ţara, dar şi în Columbia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO