Business Internaţional

Bilanţul de până acum al Brexitului: Lira sterlină a luat-o la vale, partidul de guvernământ este sfâşiat, iar marile companii, inclusiv băncile, sunt pornite pe ameninţări

Bilanţul de până acum al Brexitului: Lira sterlină a...

Autor: Bogdan Cojocaru

25.02.2016, 19:45 15724

În vârtejul acestei lupte, în care a intrat şi legendarul primar al Londrei Boris Johnson, lira sterlină a ajuns la cel mai redus nivel din 2009 faţă de dolar. Lira ar putea ajunge chiar la paritate cu euro în cazul în care Brexitul devine realitate, avertizează HSBC.

Banca britanică, una dintre cele mai mari din lume, este, desigur, în tabăra celor care nu vor ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană.

 

Care sunt ÅŸansele

La casele de pariuri, deocam­dată  52,85% din pariuri sunt pe ră­mânerea ţării în UE. Un pariu câştigat de 2 lire pe Brexit ar aduce înapoi 9 lire.

Săptămâna trecută, JPMorgan Chase punea probabilitatea ieşirii la

1 din 3, dar cu nota că ÅŸansele de Brexit cresc. Grupul bancar Citi le spune clienÅ£ilor că  riscul de Brexit a sărit de la 20-30% înaintea weekendului trecut la 30-40%, potrivit The Independent.

Sondajele de opinie sunt contra­dictorii, rezultatele lor fiind diferite în funcţie de cine le face pentru cine. Un sondaj telefonic efectuat de Ipsos Mori şi publicat pe 16 februarie arată că 54% dintre britanici ar vota contra ieşirii ţării din UE. Un sondaj online realizat de iCM şi publicat pe 7 februarie arată că 42% din alegători ar vota pentru Brexit, faţă de 41% contra.

 

Boris Johnson

Un rol important în creşterea probabilităţii Brexitului s-ar putea să-l aibă Boris Johnson, primarul Londrei. Cum sezonul electoral a început, acesta a trecut în tabăra pro-Brexit, deşi face parte din Partidul Conservator al premierului David Cameron. Cameron vrea ca britanicii să rămână în UE. Însă Johnson este un politician abil şi influent. El este singurul conservator care a câştigat bătălii electorale pentru un post în administraţia Londrei din 1977. Media europeană a descris în unanimitate decizia primarului ca pe un atac la adresa lui Cameron.

 

Lira sterlină

Anunţul făcut de Boris Johnson a trimis în picaj lira sterlină. Analiştii de la Goldman Sachs prezic că Brexitul ar putea provoca prăbuşirea monedei britanice cu până la 20%. Banca americană a turnat deja sute de mii de lire în campania anti-Brexit. Lira s-a scufundat la cel mai redus nivel din 2009 faţă de dolar şi este cu aproape 12% faţă de media ultimilor cinci ani. Faţă de euro este încă cu 2% peste medie. Ultima dată când moneda s-a depreciat atât de rapid a fost în octombrie 2009, când Marea Britanie era prinsă în vârtejul crizei financiare. Traderii spun că această cădere reflectă perspectiva retragerii unui capital considerabil de investiţii din Marea Britanie de către companiile interna­ţionale din cauza referendumului privind Brexitul. Votul a fost programat pentru iunie.

Unii analişti spun că Brexitul va face mai puţin probabil ca Banca Angliei să majoreze dobânzile, caz în care vor creşte presiunile descendente care apasă pe lira sterlină. Alţii spun că, din contră, instituţia va trebui să majoreze rapid dobânzile pentru a sprijini moneda. „Moneda este cel mai bun barometru pentru nesiguranţă“, spun analiştii de la UBS.

 

Banca Angliei

Cât despre poziţia băncii centrale în dezbateri, guvernatorul Mark Carney a declarant că instituţia sa nu-şi dă cu părerea despre consecinţele referendumului, dar că îşi face planuri pentru orice eventualitate. Financial Times scrie că guvernatorul sprijină continuarea apartenenţei Marii Britanii la UE, poziţie comunicată toamna trecută printr-un discurs salutat de cancelarul George Osborne ca fiind „foarte impresionant“. Acum, scrie FT, premierul Cameron are de gând să folosească greutatea pe care o are banca centrală în lupta pentru a ţine ţara în UE. Banca Angliei a avut o intervenţie crucială în dezbaterile pri­vind independenţa Scoţiei.

 

Băncile, pe câmpul de luptă

Pentru că Londra are cel mai mare centru financiar din lume, băncile nu puteau sta departe de dezbateri.

Observatorii spun că ieşirea Marii Britanii din UE ar diminua rolul Londrei de poartă financiară a Europei şi ar duce la ani de incertitudini pentru investitori. În Londra îşi au sediul peste 250 de bănci străine. O mare parte din puterea centrului financiar stă pe promisiunea că băncile cu baza la Londra vor putea face afaceri peste tot în UE.

HSBC, cea mai mare bancă europeană, a anunţat că în caz de Brexit va muta în Franţa 1.000 de locuri de muncă din divizia de investiţii. Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a indicat anul trecut că va lua în considerare transferarea unei părţi semnificative din personalul de 9.000 de persoane pe care-l are în Marea Britanie dacă ţara iese din UE.

„Băncile nu vor dispărea peste noapte din Londra, dar vor pleca în timp dacă britanicii spun «Nu» ră­mânerii în Uniune“, au declarat doi executivi ai Goldman Sachs.

Analiştii de la JPMorgan Chase au avertizat că statutul Londrei de centru financiar va fi „în pericol“ în caz de Brexit pentru că investitorii vor fugi de incertitudinile privind noile regle­mentări. Citigroup a estimat că ieşirea din UE va costa Marea Britanie 75.000 de locuri de muncă. UBS a calculat că economia se va contracta cu până la 2,8% din PIB, potrivit The Telegraph (un ziar care face lobby puternic în favoarea Brexitului).

JPMorgan ÅŸi Goldman au făcut donaÅ£ii campaniei „Mai puternici în Europa“, un grup care militează pentru rămânerea Marii Britanii în UE, notează The Guardian. Morgan Stanley ar vrea să facă la fel, spun surse apro­piate situaÅ£iei. Citigroup găzduieÅŸte dezbateri privind Brexitul la care participă politicieni pentru a-ÅŸi instrui personalul local. Goldman Sachs îşi construieÅŸte un sediu de 350 de mi­li­oane de lire la Londra. Sectorul fi­nanciar participă cu 12% la PIB-ul britanic.

 

Multinaţionalele nu vor Brexit

În ceea ce priveşte poziţia companiilor, mai mult de o treime dintre cele mai mari 100 din Marea Britanie vor ca ţara să rămână în Uniune. De altfel, un grup de 200 de companii din diferite sectoare şi-au arătat împotrivirea faţă de Brexit printr-o scrisoare deschisă. Printre semnături figurează cele ale executivilor de la Rio Tinto, HSBC, AstraZeneca, Royal Dutch Shell, Goldman Sachs International, Airbus, BAE, Centrica, EasyJet, BP, Unilever. Ei au averizat în scrisoare că părăsirea UE „va afecta investiţiile, va pune în pericol locuri de muncă şi economia“, chiar dacă unii dintre ei au recunoscut, în particular, că, indiferent de ce se întâmplă, Marea Britanie va rămâne o piaţă foarte importantă în care se va investi în continuare. Ţara are 60 de milioane de locuitori, aminteşte BBC.

În scrisoare nu apar semnăturilor executivilor marilor lanţuri de retail. Sainsbury, Morrisons şi Tesco au comunicat că alegerea în privinţa Brexitului este a cetăţenilor britanici. Nici în referendumul privind Scoţia retailerii au rămas în afara taberelor. Se crede că prin această atitudine executivii nu vor să-i supere pe cumpărători.

Tesco a emis un comunicat în care se scrie că „referendumul este decizia britanicilor. Oricare va fi aceasta, eforturile noastre vor fi concentrate pe nevoile clienÅ£ilor“.

Un purtător de cuvânt al Sainsbury a spus că aceasta este „o organizaţie nepolitică“ şi că votul este o chestiune care ţine de cetăţenii britanici. Acest gen de politică a fost încălcat de fostul CEO al Sainsbury Justin King, care a spus cu câteva luni înainte de a-şi părăsi funcţia că o Scoţie independentă va plăti mai mult pentru mâncare. Dintre cele trei, doar Tesco are operaţiuni în străinătate, în Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria. Toate aceste ţări sunt membre ale UE.

Se pare însă că multe companii mici sunt sceptice în ceea ce priveşte avan­tajele oferite de apartenenţa Marii Britanii la UE. O mare parte dintre ele nu exportă în Europa şi singurele experienţe pe care le au cu Bruxelles-ul sunt directivele privind drepturile de angajare, despre care unele spun că sunt prea împovărătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO