Business Internaţional

Bilantul economiei mondiale in 2009. Anul extremelor: falimente si bonusuri record pentru bancheri, fraude si cresteri spectaculoase pe burse

Anul extremelor: falimente si bonusuri record pentru bancheri, fraude si cresteri spectaculoase pe burse

In acest birou se reunesc membrii consiliului de conducere al Fed. Aici se iau decizii care au implicatii directe asupra oricarui colt al lumii

21.12.2009, 23:30 86

Ceea ce a debutat in 2008 ca fiind cea mai grava criza mondialade dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial a continuat in acest an cuo recesiune fara precedent, care a fortat guvernele din intreagalume sa pompeze mii de miliarde de dolari in economii. Rezultatul:anul acesta multe tari au acumulat datorii publice imense. Acuminsa economia mondiala incepe sa isi revina tocmai datorita acestormasuri rapide, dar scumpe.

Economiile mari ies din recesiune
In primele trei luni ale anului majoritatea economiilor au scazut,abia trimestrele doi si trei venind cu vesti bune pe plan economic,Statele Unite, Japonia, Germania, Franta si Italia reusind sa iasadin recesiune.
Economia Statelor Unite a crescut in iulie-octombrie cu 2,8%comparativ cu perioada similara a anului trecut dupa ce intrimestrul doi se contractase cu 0,7%. Germania si Franta auanuntat inca din trimestrul doi iesirea din recesiune dupa ceProdusul Intern Brut a crescut cu 0,3% fata de cele trei lunianterioare.
Dar nu numai economiile au avut probleme in primele luni aleacestui an. Desi au inceput anul
intr-un ton pozitiv, bursele din intreaga lume au intrat pe o pantaputernic descendenta in februarie. La inceputul lui martie acesteaatingeau niveluri minime record. Panica de pe burse a inceput sa seatenueze in intensitate pana la sfarsitul lunii, pentru caulterior, incepand cu luna martie, sa recupereze o mare parte dinpierderi.
"Am fost foarte, foarte aproape de o criza de proportii. Pietele auintrat in stare de soc", a declarat Ben Bernanke, presedintele Fed."Nu sunt multumit de situatia actuala, insa este mult mai binecomparativ cu ce s-ar fi putut intampla daca cel mai pesimistscenariu ar fi fost pus in scena." Bernanke, alaturi de omologulsau de la Banca Centrala Europeana au dus dobanzile la dolar sieuro la minime istorice de 0-0,25%, respectiv 1%, in incercarea dea ajuta economiile sa iasa din recesiune.
Aurul devine o plasa de siguranta
Pentru a contrabalansa riscurile de pe pietele bursiere sivalutare, investitorii s-au orientat catre aur. Metalul galben adevenit pentru cei mai multi investitori o plasa de sigurantaimpotriva unor posibile crize, iar acest lucru a condus la ocrestere masiva a pretului aurului pana la o valoare record de1.226 $/uncie la inceputul lui decembrie. Anul acesta au fostdescoperite si o multitudine de fraude, in special in SUA. Cea maiimportanta dintre ele, schema Ponzi a lui Bernard Madoff, a produsdaune de 65 mld. dolari. Omul care a stat in spatele fraudei a fostcondamnat in 2009 la 150 de ani de inchisoare. Aceasta nu a fostinsa singura frauda.
Fondatorul fondului de hedging Galleon Group, miliardarul RajRajaratnam - cu o avere estimata la 1,3 mld. dolari -, a fostarestat pentru frauda alaturi de alti cinci executivi ai unoradintre cele mai prestigioase companii din Statele Unite. Ei suntacuzati de a fi orchestrat cea mai mare schema frauduloasa deinsider trading din istorie.

De la declin la ascensiune
Jucatorii din sistemul bancar au fost insa actorii principali aiacestui an. Ei sunt si principalii perdanti, dar si principaliicastigatori ai acestui an. Bancile americane, care anul trecutprimeau bani de la stat pentru a evita o soarta similara celei aLehman Brother, au reusit sa posteze in 2009 profituri record,similare celor din perioada dinainte de criza, si chiar mai mult,multe dintre ele rambursand statului banii primiti. In aceeasisituatie sunt si unele banci europene, printre care ING. La polulopus se afla creditorii aflati acum in posesia statului. Printreacestia se numara Royal Bank of Scotland si Lloyds, amandoijucatori britanici de talie internationala, care au apelat in maimulte randuri la ajutorul statului.
Sistemul bancar, considerat de multi principalul vinovat pentrucriza mondiala actuala, a revenit in atentia contribuabililor canda decis in pofida crizei sa isi recompenseze angajatii cu bonusuriin valoare de miliarde. Nemultumirea publica l-a impulsionat peAlistair Darling, ministrul britanic de finante, sa impuna o taxade 50% asupra fondurilor de bonusuri. Initiativa britanica a fostpreluata de francezi. Statele Unite urmeaza sa ia o decizie privindaceasta situatie.
Nu doar institutiile din sistemul bancar se confrunta insa cuprobleme. Jucatorii din sectorul auto au fost pusi la zid. Candvacel mai mare producator auto, un adevarat colos, General Motors acerut reorganizarea sub protectia legilor falimentului. NiciChrysler, unul dintre cei trei mari producatori auto din SUA, nu ascapat, acum aflandu-se in mainile statului si ale Fiat. Dupa operioada in care problemele pareau depasite, la sfarsitul luinoiembrie compania de stat Dubai World anunta ca nu isi mai poateplati datorii de peste 20 de miliarde de dolari si cereacreditorilor o amanare cu sase luni a platilor. O alta problemaaparuta la finalul acestui an a fost cea a Greciei, unde deficitulbugetar este estimat la 12,7% din PIB, iar datoria publicadepaseste 125% din PIB.
Desi economiile mari au revenit pe crestere, iar companiile anuntarezultate din ce in ce mai bune, drumul catre iesirea din crizaeste in continuare pus in pericol de unele obstacole ce se asternin fata in 2010. Cele mai mari pericole sunt reprezentate de somajsi inflatie.


Bursele au tras tare anul acesta
Inceputul lui martie a reprezentat momentul de cotitura pentrubursele din intreaga lume, inregistrandu-se minime absolute pe2009. Ulterior, pietele de capital au reusit sa recuperezesubstantial din pierderi, oferind investitorilor sperante carecesiunea s-a domolit si ca se apropie de final. Daca la inceputullui martie indicele bursier american Dow Jones Industrial Averageatinsese minimul din acest an, de circa 6.500 de puncte, dinnoiembrie acesta a trecut de limita de 10.000 de puncte. Similar,indicele de referinta al bursei japoneze, Nikkei, a reusit abia inultimul trimestru al anului sa depaseasca 10.000 de puncte, dupa cein martie se prabusise la circa 7.000 de puncte. Si in Europa,bursele si-au revenit din picaj. Indicele britanic FTSE s-a dublatin 2009, atingand in ultima parte a anului un nivel de peste 5.200de puncte, in timp ce indicele DAX al pietei germane a avansat cupeste 60%, de la aproximativ 3.600 de puncte in a treia luna aanului la peste 5.800 de puncte in decembrie. Indicele francez CACa urcat in decembrie cu circa 45% fata de martie, pana la peste3.800 de puncte. Andreea Neferu


Cel mai puternic bancher, personalitateaanului
Ben Bernanke, presedintele bancii centrale din Statele Unite (Fed),a fost desemnat de revista Time drept "Personalitatea anului 2009",pentru eforturile pe care le-a intreprins pentru a stabiliza ceamai mare economie a lumii in timpul celei mai severe crize de laMarea Recesiune din anii '30 incoace.
Time, care a intrat in biroul celui mai puternic bancher centraldin lume, il caracterizeaza pe seful Fed ca fiind "cel mai puternictocilar de pe planeta". Fost profesor la Universitatea Princeton,Bernanke s-a specializat in studiul Marii Recesiunii, pe careobisnuieste sa o numeasca "Sfantul Graal al macroeconomiei".
Exista insa si voci care l-au catalogat pe Bernanke ca fiind unuldintre principalii responsabili pentru declansarea actualei crizefinanciare. El a fost numit in fruntea Fed inca din 2005,inlocuindu-l pe unul dintre cei mai longevivi sefi ai institutiei,Alan Greenspan, iar saptamana trecuta, Bernanke a primit avizpozitiv din partea Comitetului Bancar al Senatului american pentrureinnoirea mandatului pe o perioada de inca patru ani. AndreeaNeferu

Moneda europeana mai puternica in 2009
Moneda euro a reusit in 2009 sa se aprecieze puternic in raport cudolarul, marcand un avans de peste 11% in decembrie fata deianuarie. In ultimele doua luni, cursul de schimb a sarit de catevaori pragul de 1,5 dolari/euro, in conditiile in care monedaamericana slabita nu da semne de revenire. In momentul in care eurose apreciaza puternic, exporturile europene se scumpesc, rezultandin vanzari mai scazute pentru companiile de pe continent. Potrivitestimarilor realizate de Bloomberg, dolarul va mai pierde inca 5,4%in raport cu euro anul viitor. O serie de lideri si strategieuropeni au atras atentia asupra problemelor economice pe careaprecierea puternica a monedei unice europene le va genera. In urmacu o luna, o serie de oficiali din cabinetul presedintelui francez,Nicolas Sarkozy, au avertizat ca raportul de schimb de 1,5 dolariper euro este un adevarat "dezastru". Chiar si presedintele BanciiCentrale Europene, Jean-Claude Trichet, a aratat in repetateranduri ca existenta unui dolar mai puternic este "foarteimportanta" pentru zona euro si nu numai. Euro a atins minimul deanul acesta in raport cu dolarul la inceputul lui martie, la uncurs de schimb de 1,24 dolari/euro. Luni, un euro se tranzactionapentru 1,43 dolari. Andreea Neferu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO