Business Internaţional

Bill Gates "obligat" să demisioneze de trei dintre ce mai mari investitori Microsoft

Bill Gates "obligat" să demisioneze de trei dintre ce...

Autor: Ştefan Stan

02.10.2013, 10:10 4241

Trei din cei 20 de investitori de top ai companiei Microsoft fac presiuni asupra consiliului companiei să îl oblige pe Bill Gates să renunţe la şefia gigantului hi-tech, pe care l-a fondat în urmă cu 38 de ani, spun surse apropiate subiectului, citate de Reuters.

În timp ce CEO Steve Ballmer a fost sub presiune ani pentru a îmbunătăţi performanţa companiei şi preţul acţiunilor, aceasta pare să fie prima dată când acţionarii ţintesc către Gates, care rămâne unul dintre cele mai respectate şi influente personalităţi din industria tehnologiei.

Momentan, nu este nici o indicaţie că propunerea celor trei investitori, care cumulate deţin peste 5% din acţiunile Microsoft, va fi luată în seamă de consiliul companiei.

Identitatea investitorilor care doresc înlăturarea lui Gates rămâne anonimă.

Gates deţine 4,5% din compania de 277 de miliarde de dolari, fiind cel mai mare acţionar individual.

Cei trei investitori sunt îngrijoraţi că prezenţa lui Gates în consiliul companiei blochează adoptarea de noi strategii şi limitează puterea pe care ar avea-o un nou CEO să facă schimbări substanţiale. Investitorii au subliniat rolul important pe care Gates îl are în comitetul special pentru alegerea succesorului lui Ballmer.

Bill Gates, care deţinea 49% din companie înainte ca aceasta să fie listată în 1986, vinde în jur de 80 de milioane de acţiuni Microsoft pe an, urmând un plan care duce la epuizarea stocului personal de acţiuni în 2018.

Microsoft este una dintre cele mai valoroase companii de tehnologie din lume, cu un profit net de 22 de miliarde anul trecut, însă produsul de bază al gigantului hi-tech, sistemul de operare Windows, precum şi pachetul Office, sunt ameninţate de scăderea cererii pentru PC-uri şi creşterea popularităţii smartphone-urilor şi tabletelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO