Business Internaţional

De ce este bine să citeşti presă de calitate: de la creşterea dramatică a preţurilor energiei, la schimbările climatice şi pandemia de coronavirus, am fost avertizaţi încă din 1997 că acestea se vor întâmpla

De ce este bine să citeşti presă de calitate: de la...

Autor: Catalina Apostoiu

28.11.2021, 22:00 914

TeRorism, tensiuni între China şi SUA, o boală incontrolabilă, lista realizată de revista Wired cu 24 de ani în urmă cu ceea ce s-ar întâmpla rău în lume este deprimant de familiară, scrie Zoe Williams, editorialist The Guardian.

În 1997, Wired scria că o periodă prelungită de boom reprezintă un scenariu, un viitor posibil, construit pe convergenţa multor forţe importante şi a altora mai mici. Viitorul, bineînţeles, s-ar putea dovedi însă a fi foarte diferit, remarca revista, enumerând mai departe 10 lucruri care s-ar putea să nu meargă bine.

Printre acestea: tensiunile dintre SUA şi China ar putea escalada

într-un nou război rece. Potrivit editorialistului The Guardian, conştiinţa colectivă din anii ‘90 ne liniştea însă că astfel de războaie sunt în regulă.

A doua predicţie: noile tehnologii se dovedesc a fi un eşec, neaducând creşterile de produc­tivitate aşteptate sau impulsurile economice masive. În opinia lui Zoe Williams, aceasta este probabil cea mai puţin solidă predicţie din moment ce, deşi s-a adeverit, nu a atins aspectele a ce altceva se va mai întâmpla, cum ar fi inexorabila concentrare a avuţiei în mâinile unor noi genii tech. 

Integrarea europeană ar putea stagna, mai anticipau cei de la Wired, iar întregul proiect european s-ar putea prăbuşi. Cel puţin aceasta nu s-a adeverit, scrie editorialistul The Guardian.

Schimbările climatice, terorismul şi poluarea ar putea avea cu toate efecte destabilizatoare, iar aici există o mică scânteie de succes: principala noastră îngrijorare în anii ‘90 a fost că va dura atât de mult să ajungem la un acord cu privire la existenţa schimbărilor climatice, încât vom pieri cu toţii între timp. Este adevărat că am putea pieri încă în timp ce ne contrazicem pe alte subiecte, dar cel puţin am ajuns la un consens în această privinţă, în opinia lui Zoe Williams.

Preţurile energiei ar putea creşte dramatic, şi ar putea exista reacţii culturale şi sociale ostile din partea oamenilor care nu-şi doresc schimbări: ambele predicţii bune, deşi cea privitoare la preţuri este în mod special relevantă în acest moment.

Şi, în ultimul rând, „O boală incontrolabilă, o epidemie modernă de gripă sau echivalentul acesteia, izbucneşte omorând peste 200 de milioane de oameni“. De fapt, lumea era preocupată de problema pandemiilor. Una din multele lecţii ale vremurilor recente, scrie editorialista The Guardian, este că nu ajută foarte mult, din punct de vedere pandemic, ca cetăţenii de rând să-şi facă griji. Ar fi de dorit ca guvernele să fie preocupate şi poate să facă nişte planuri de urgenţă, notează Zoe Williams.

Sincer, nu merităm darul de a privi în viitor pentru că-l folosim pe lucruri atât de prosteşti (cu excepţia celor care au lucrat la Wired), concluzionează editorialistul The Guardian.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO