Business Internaţional

Bitcoin sare de 1.000 de dolari pentru prima dată în trei ani

Bitcoin sare de 1.000 de dolari pentru prima dată în...

Autor: Catalina Apostoiu

03.01.2017, 18:50 650

Moneda virtuală bitcoin a început noul an cu un record, depăşind pragul de 1.000 de dolari pentru prima dată în ultimii trei ani, după ce în 2016 a fost cea mai performantă monedă, depăşind cu o creştere de 125% toate monedele emise de bănci centrale, scrie CNBC.

Bitcoin a avansat cu 2,5% la 1.022 dolari pe bursa Bitstamp, cel mai ridicat nivel din decembrie 2013.

Deşi caracterizată în general de o volatilitate ridicată, moneda virtual a căpătat mai multă stabilitate în ultimii doi ani.

Bitcoin a fost probabil impulsionată în ultimul an de cererea crescută din China pe fondul unei devalorizări anuale de 7% a yuanului în 2016, cea mai slabă performanţă a monedei chineze în mai mult de 20 de ani. Potrivit datelor, cea mai mare parte a tranzacţiilor cu bitcoin sunt realizate în China.

Moneda bitcoin este folosită pentru a “mişca” banii la nivel mondial rapid şi anonim şi nu intră sub incidenţa niciunei autorităţi, fiind astfel atractivă pentru cei care vor să scape de controale de capital ca cele din China.

Atractivă este probabil şi pentru cei îngrijoraţi de o criză de cash, ca cea din India.

“Războiul din ce în ce mai dur împotriva cash-ului şi controalele de capital fac moneda bitcoin o alternativă viabilă, deşi riscantă”, declară Paul Gordon, de la UK Digital Currency Association, şi co-fondator al Quantave, o companie care încearcă să îlesnească accesul investitorilor instituţionali la bursele de monede virtuale.

Deşi bitcoin este încă destul de departe de maximul istoric de 1.163 dolari atins pe bursa europeană Bitstamp la sfârşitul anului 2013, există acum mai multe monede bitcoin în circulaţie, 12,5 fiind adăugate sistemului la fiecare 10 minute. Valoarea sa totală se situează la un maxim de peste 16 miliarde de dolari, aproximativ egală cu cea a unei companii medii parte a indicelui bursier britanic FTSE 100.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO