Business Internaţional

Bloomberg: BCE a devenit creditor de ultimă instanţă în Europa

Bloomberg: BCE a devenit creditor de ultimă instanţă în Europa

Autor: Adrian Voicu

20.12.2011, 20:03 838

Banca Centrală Europeană (BCE) devine creditor şi creditat de ultimă instanţă pentru sistemul bancar european şi va fi forţată să să extindă achiziţiile de datorii pentru a lupta cu deflaţia, este de părere Tom Tzitzouris, din cadrul Strategas Research Partners, citat de Bloomberg.

"Băncile preferă să crediteze BCE decât să se împrumute între ele şi mai degrabă se împrumută de la BCE la o dobândă mai mare şi apoi dă creditează înapoi BCE", consideră Tzitzouris.

"Aceasta este fugă din punct de vedere calitativ, în sensul cel mai pervers cu putinţă, iar consecinţele ei sunt probabil destabilizatoare", a mai spus vicepreşedintele departamentului de venituri fixe din cadrul Strategas, într-un interviu acordat Bloomberg.

Banca Centrală a început astăzi o operaţiune de refinanţare pe termen lung, oferind împrumuturi nelimitate pe trei ani băncilor din regiune în efortul de a reface cererea pentru active cu randamente mai ridicate.

Drept urmare randamentele pentru obligaţiunile emise de guvernul italian au scăzut pentru a patra zi consecutiv ajungând la minimul ultimelor şapte săptămâni. Scăderea vine pe fondul speculaţiilor privind achiziţia de către bănci a obligaţiunilor în vederea folosirii acestora ca garanţii pentru a primi refinanţare din partea BCE.

Spania a reuşit de asemenea să vândă obligaţiuni peste nivelul maxim propus şi la un cost mult mai mic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO