Business Internaţional

Bloomberg: Există déjà-vu-uri cu crizele din anii 1970 şi pe pieţe

Bloomberg: Există déjà-vu-uri cu crizele din anii 1970...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.08.2021, 00:00 813

Ecourile acelui deceniu se aud de peste tot, însă un şoc care să rivalizeze cu cel care l-a forţat pe Nixon să taie legătura dolarului cu aurul este improbabil fără ca la început să existe o criză inflaţionistă, scrie Bloomberg. Amintirile inconfortabile ale anilor 1970 sunt peste tot. Acum, talibanii au preluat rapid controlul Afganistanului, cucerind şi ultima redută guvernamentală de acolo, capitala Kabul, în urma retragerii americane, o situaţie comparată cu căderea Saigonului în 1975.

Evacuările disperate de atunci pe calea aerului de la ambasada americană au acelaşi impact vizual puternic cu imaginile cu afgani care se înghesuie disperaţi să prindă un loc în avioanele americane care părăsesc Kabulul. Inflaţia a căpătat forţă, iar petrolul se scumpeşte ameţitor. Dar creşterea cotaţiilor nu se compară cu avansul de 300% înregistrat în 1973-74, când statele OPEC au impus un embargo Americii şi altor ţări aliate ei pentru sprijinirea Israelului într-un război local. De asemenea, dolarul este în retragere. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO