• Leu / EUR4.7260
  • Leu / GBP5.1738
  • Leu / USD4.2652
Business Internaţional

Bloomberg leagă deprecierea leului şi a forintului de pedepsirea lui Putin

Bloomberg leagă deprecierea leului şi a forintului de pedepsirea lui Putin

Autor: Bogdan Cojocaru

1 aug 2014 718
Investitorii pedepsesc multe dintre fostele state socialiste, inclusiv România şi Ungaria, mai ales prin deprecierea monedelor pentru legăturile lor cu Rusia chiar dacă acestea, acum membre ale Uniunii Europene, sprijină sancţiunile impuse de Occident, inclusiv de Bruxelles, preşedintelui Vladimir Putin pentru alimentarea crizei din Ucraina, scrie Bloomberg.

După rublă, monedele statelor est-europene ocupă cinci din primele şase poziţii în clasamentul pe luna iulie al monedelor cu cel mai slab curs valutar din lumea emergentă. Cele mai slabe rezultate din acest club le-au înregistrat forintul şi leul.

Leul s-a depreciat, într-adevăr, în iulie de la 4,3845 de lei pentru un euro pe 1 iulie, la 4,4188 lei pentru un euro pe 31 iulie. Însă luna aceasta nu este cea mai slabă pentru leu, în condiţiile în care la începutul anului, când criza ucraineană nu era atât de intensă, moneda românească depăşea cotaţii de 4,54 de lei pentru un euro. Acelaşi lucru este valabil şi pentru forint, care în februarie a înregistrat cel mai slab curs din acest an, de 314,7 forinţi pentru un euro. Pe 31 iunie, moneda ungurească era cotată la 312 de forinţi pentru un euro.

Indicii bursieri, scrie în continuare Bloomberg, din Bulgaria, Cehia şi Ungaria s-au încadrat, alături de Rusia printre primele zece din lume în funcţie de amploarea scăderilor. Toate în afară de una din cele 11 state foste comuniste care acum fac parte din UE au condamnat anexarea Crimeei de către Rusia.

„Ele mai mers pe muchie de cuţit aliniindu-se politic cu vestul Europei menţinând în acelaşi timp legăturile economice cu Rusia“, scriu jurmaliştii de la Bloomberg. Multe din aceste state sunt dependente de energia cum­pă­rată din Rusia. Toate cele 28 de state din UE au votat pentru extinderea sancţiunilor contra Rusiei chiar dacă restricţiile comerciale le păgubesc şi pe ele.

„Investitorii globali se întreabă de ce să se încurce cu Europa Centrală şi de Est şi cu riscurile geopolitice dacă există pe undeva alte oportunităţi“, a explicat Ilan Solot, analist la Brown Brothers Harriman.

Statele est-europene au rămas în urma altor economii în curs de dezvoltare. În timp ce indicele MSCI al burselor emergente a atins maximul ultimelor 18 luni săptămâna trecută, pieţele din Ungaria, Polonia, Cehia şi România au pierdut în valoare cumulat 7,5 miliarde de dolari de la începutul lunii.

Monedele asiatice s-au întărit luna aceasta, pe când leul, forintul, zlotul, coroana şi leva s-au depreciat cu peste 2% faţă de dolar şi au scăzut faţă de euro.

Aici trebuie subliniat că deprecierea valutelor din Europa de Est vine în contextul în care dolarul s-a întărit faţă de euro după ce BCE a luat măsuri extraordinare pentru a limita aprecierea euro.

Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7260
Diferență: -0,0508
Ieri: 4.7274
Azi: 4.2652
Diferență: 0,1809
Ieri: 4.2601
Azi: 5.1738
Diferență: 0,25
Ieri: 5.1683
Azi: 4.3396
Diferență: -0,2253
Ieri: 4.3460