Business Internaţional

Bloomberg: România se împrumută cu cele mai mici costuri din ultimele 7 luni

Bloomberg: România se împrumută cu cele mai mici costuri din ultimele 7 luni

Autor: Marius Oncu

06.06.2011, 11:41 1435

Costurile de împrumut ale Românieicoboară la cel mai scăzut nivel din noiembrie, după ce reducerilede cheltuieli au crescut încrederea investitorilor în primaemisiune de titluri în euro a Guvernului pe piaţa internaţionalăprin programul MTN (Medium Term Notes), transmiteBloomberg.

Randamentul eurobondurilorRomâniei cu scandeţa în 2018 a scăzut cu 0,63 puncte procentualedin februarie, la 5,47%, potrivit calculelor Bloomberg.Obligaţiunile emise de România se situează astfel cu 0,37 puncteprocentuale sub nivelul randamentului cerut pentru titluri similareale Ungariei, ţară cu rating mai ridicat. În urmă cu un an,randamentul pentru România era cu 1,15 puncte procentuale peste celal Ungariei.

România începe luni întâlnirile deprezentare (road show presentation) pentru a lansa prima emisiunede titluri în euro pe piaţa internaţională prin programul MTN(Medium Term Notes), în încercarea de a evita folosirea fondurilordisponibile printr-o linie de credit pusă la dispoziţie de FondulMonetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE).

Guvernul ar trebui să profite decosturile mai scăzute de împrumut de pe pieţele financiare şi să-şireducă datoriile pe termen scurt pe piaţa internă, a spus,săptămâna trecută, într-un interviu telefonic, şeful misiunii FMI,Jeffrey Franks.

"Emisiunea de obligaţiuni aRomâniei ar trebui să meargă bine, iar apetitul sporit din parteainvestitorilor globali pentru titluri ale statelor din EuropaCentrală şi de Est, în euro sau dolari, persistă. România ar fiînţeleaptă să atragă cererea în exces şi să crească valoareaemisiunii, dacă poate face acest lucru fără o majoraresemnificativă a costurilor", a declarat Peter Attard Montalto,economist din Londra al companiei Nomura International.

Investitorii sunt din nouinteresaţi de emisiunile României după măsurile de austeritatepromovate de Guvern, care vizează un deficit bugetar de 4,4% pentruacest an, faţă de 6,5% în anul anterior. Economia a crescut cu 1,6%în primele trei luni, primul avans trimestrial din 2008.

Bondurile Ungariei au pierdut 3,5%în ultima lună, al treilea declin ca amploare la nivel global, dupădatoriile Greciei şi Irlandei, din cauza temerilor că guvernul dela Budapesta ar putea eşua în implementarea unor măsuri de reducerea celui mai ridicat grad de îndatorare dintre membrii estici aiUE.

România vrea să vândă obligaţiunicu maturitate de cel puţin cinci ani în valoare de 500 milioane deeuro - 1,5 miliarde de euro până la sfârşitul acestei săptămâni, înfuncţie de condiţiile din piaţă, a declarat, într-un interviutelefonic, secretarul de stat din Ministerul de Finanţe BogdanDragoi.

Statul român urmează să seadreseze luni investitorilor la Londra, în întâlniri organizate deErste Erste Group Bank şi Societe Generale, potrivit secretaruluide stat.

Preţul ofertei României va fi,probabil, stabilit pentru a oferi un randament de 2,5 puncteprocentuale peste rata mid-swap, sau cu 0,2% mai puţin decât aplătit Ungaria în mai pentru obligaţiuni cu scadenţa în 2019,potrivit estimărilor Nomura şi UniCredit.

"Sentimentul pozitiv în privinţapieţei din România este încă prezent şi înregistrăm un interesdeosebit din partea investitorilor străini", a afirmat Gyula Toth,analist pentru pieţe emergente la UniCredit.

România va oferi, probabil,obligaţiuni în valoare de 750 milioane de euro, dar va vinde înfinal titluri de un miliard de euro, a afirmat Montalto.

Guvernul de la Bucureşti esteevaluat cu cea mai ridicată treaptă din categoria nerecomandatăinvestitorilor de către agenţiile Standard & Poor's şi FitchRatings, respectiv "BBĂ". Ungaria se află cu o treaptă mai sus, la"BBB-". Moody's este singura dintre cele trei mari agenţii derating care acordă atât României cât şi Ungariei calificativul"Baa3", ultimul din categoria recomandată investiţiilor.

Costul asigurării împotrivaintrării în incapacitate de plată a datoriilor României a scăzut cu0,52 puncte în ultimele trei luni, la 2,33%, cu 0,29 puncte maipuţin decât Ungaria, potrivit datelor firmei CMA. În ianuarie 2009,asigurarea datoriei României era mai scumpă cu 2,59 puncte decâtcea a Ungariei.

"Situaţia macroeconomică aRomâniei rămâne relativ solidă, cu o evoluţie destul de puternică amonedei", a declarat Luis Costa, analist pentru pieţe financiare laCitigroup Londra.

Încrederea sporită ajută stateledin Europa de Est să revină pe pieţele globale pentru a obţinefonduri necesare acoperirii deficitelor bugetare. Serbia va selectapână la sfârşitul lunii iunie consultanţi pentru prima emisiune deeurobonduri a ţării, prin care vizează atragerea a până la 700 demilioane de euro, în timp ce Croaţia a anunţat că vrea să vândăobligaţiuni denominate în euro înaintea verii.

"Situaţia României de a accesapieţele este mult mai bună decât cu un an în urmă", a spus Franks.Totuşi, guvernul trebuie să fie "vigilent" în cazul uneiînrăutăţiri a crizei datoriilor din Europa, a spus el.

Guvernul a vândut titluri deTrezorerie în valoare de 26,2 miliarde de lei în acest an, pesteobiectivul propus de 23 miliarde de lei. Totodată, statul a atras939 milioane de euro prin obligaţiuni pe trei ani, emise pe piaţainternă. Ministerul de Finanţe trebuie să răscumpere datoriidenominate în euro de peste 2,5 miliarde de euro îniulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO