Business Internaţional

BM: Criza din Ucraina ar putea sufoca economiile din Europa Centrală şi de Est, acum energizate de revenirea zonei euro

Andrew Burns, coordonatorul analizei BM “Perspective economice globale”: „Ideea este să cheltuim mai deştept decât mai mult. Problemele din energie şi infrastructură, de pe pieţele muncii şi din mediul de afaceri din multe ţări mari cu venituri medii frânează creşterea economiei şi productiităţii. Reforma subvenţilor este o posibilă cale pentru găsirea banilor necesari îmbunătăţirii calităţii investiţiilor publice în capital uman şi infrastructură fizică.”

Andrew Burns, coordonatorul analizei BM “Perspective economice globale”: „Ideea este să cheltuim mai deştept decât mai mult. Problemele din energie şi infrastructură, de pe pieţele muncii şi din mediul de afaceri din multe ţări mari cu venituri medii frânează creşterea economiei şi productiităţii. Reforma subvenţilor este o posibilă cale pentru găsirea banilor necesari îmbunătăţirii calităţii investiţiilor publice în capital uman şi infrastructură fizică.”

Autor: Bogdan Cojocaru

12.06.2014, 00:06 713

Banca Mondială (BM) se aşteaptă ca anul acesta revenirea economiilor în curs de dezvoltare din Europa Centrală şi de Est (ECE) să capete forţă mulţumită exporturilor către zona euro, unde relaxarea austerităţii stimulează creşterea cererii interne, iar încrederea companiilor rămâne ridicată. Însă asupra perspectivelor regiunii planează pericolul agravării tensiunilor politice dintre Uniunea Europeană şi Rusia.

Avansul economic din ECE va accelera de la -0,3% anul trecut la 2,5% anul acesta şi la 2,8-2,9% în 2015-16, se arată în ediţia din iunie a raportului BM “Perspective economice globale”. Cererea externă va rămâne un motor principal de creştere pentru Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia şi Serbia, unde încrederea populaţiei şi companiilor în economie rămâne redusă din cauza nesiguranţei politice, a şomajului ridicat şi a sistemului bancar fragil împovărat de credite neperformante. În aceste ţări încrederea şi cererea sunt limitate şi de fenomenele meteo extreme care au afectat mai ales Serbia şi Bosnia.

În Ungaria, ca şi în România, sunt semne clare că cererea externă puternică duce la îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa muncii şi la revenirea cererii interne. BM menţionează că în ECE inflaţia slabă va permite băncilor centrale să menţină politicile acomodative pentru sprijinirea cererii interne.

Pentru Bulgaria, BM prognozează un avans al PIB de 1,7% anul acesta şi de 2,4% anul următor. Economia ungară ar urma să crească cu 2,4% în 2014 şi cu 2,5% în 2015. Avansul economiei Turciei va accelera de la 2,4% anul acesta la 3,5% anul viitor. De asemenea, PIB-ul Cehiei va accelera de la 2% în 2014 la 2,4% în 2015, iar cel al Poloniei de la 3,3% la 3,5%.

 

Agravarea tensiunilor dintre Europa şi Rusia ar produce pagube în ambele tabere

BM, una dintre principalele instituţii financiare internaţionale, avertizează că dacă tesiunile dintre Ucraina şi Rusia se intensifică nu pot fi excluse sancţiuni mai puternice contra Moscovei din partea statelor occidentale precum întreruperea comerţului şi a fluxurilor bancare, ceea ce ar produce costuri economice mari care pot pune în pericol revenirea economiilor din ambele tabere. BM a calculat că pierderea pieţelor de export din UE ar reduce veniturile guvernului rus cu echivalentul a 10% din PIB sau chiar mai mult. De cealaltă parte, dacă ar trebui să înlocuiască importurile de gaze ruseşti, care au o pondere de până la 80% în total, statele din Europa Centrală şi de Sud-Est ar trebui să plătească pentru gazele cumpărate din străinătate cu 50% mai mult. În ţările mai dependente costurile vor creşte şi mai mult.

De asemenea, atât Rusia cât şi Ucraina sunt exportatori importanţi de cereale, participând cu 11% respectiv 5% la exporturile globale de grâu. Totodată, Ucraina are o pondere de peste 14% în exporturile globale de porumb. Rusia este pricipala sursă externă de grâu pentru Turcia şi Egipt, iar Africa Sub-Sahariană, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord sunt regiunile cele mai dependente de importurile de grâu.

Scenariul de bază al băncii este că tensiunile din Ucraina vor persista anul acesta, dar fără să se agraveze. În caz contrar, riscul este ca încrederea globală să fie puternic zguduită, ceea ce ar descuraja companiile şi populaţia să cheltuiască, o consecinţă fiind încetinirea cu un punct procentual sau mai mult a creşterii PIB-urilor economiilor în curs de dezvoltare.

BM apreciază că probabilitatea întreruperii livrărilor de cereale din Ucraina şi Rusia este redusă. În Ucraina, doar 13% din producţia industrială provine din estul ţării, astfel că turbulenţele nu vor aduce întreruperi majore. În acelaşi timp, cei care importă grâu din Rusia nu vor impune, probabil, sancţiuni care să întrerupă producţia.

Pentru Ucraina, BM proiectează o scădere economică de -5% anul acesta, urmată de un avans de 2,5% anul următor.

În privinţa zonei euro, instituţia financiară notează că este încă într-o faza timpurie de revenire, însă datele economice slabe privind primul triemstru, în care economiile Portugaliei şi Italiei s-au contractat, ascund semne de însănătoşire în Germania, cea mai mare economie a regiunii şi o piaţă importantă pentru exporturile celorlalte ţări europene. Încurajatoare sunt şi semnele că şomajul a atins nivelurile de la care nu mai poate decât să scadă. De asemenea, condiţiile financiare s-au îmbunătăţit considerabil. BM se aşteaptă ca domolirea austerităţii să sprijine accelerarea activităţii economice de la -0,4% anul trecut la 1,1% anul acesta – prima creştere anuală din ultimii trei ani. Revenirea ar putea fi însă frânată de creşterea dobânzilor reale din cauza inflaţiei care încetineşte.

 

Politicile BCE vor face bine zonei euro

În ceea ce priveşte  BCE, analiştii BM apreciază că politică de relaxare monetară implementată de aceasta va sprijini probabil creşterea, va susţine inflaţia şi va duce la deprecierea euro. Pe de o parte, această strategie va reduce competitivitateai în alte regiuni, dar pe de alta va duce la accelerearea revenirii zonei euro şi implicit la creşterea cererii de importuri ale ţărilor din zona euro, ceea ce va alimenta creşterea în economiile în curs de dezvoltare din Europa. De asemenea, reducerea yieldurilor obligaţiunilor din zona euro va determina investitorii să caute randamente mai ridicate pe pieţele emergente, ceea ce va duce la creşterea intrărilor de capital în aceste ţări.

În statele unde revenirea a fost slabă şi care au prea puţin spaţiu pentru stimulente bugetare şi monetare, în special în cele în curs de dezvoltare, relaxarea condiţiilor financiare şi creşterea comerţului vor susţine eforturile de a stimula activitatea prin politici interne.  

Pentru SUA, BM anticipează o creştere economică de 2,1% anul acesta şi de 3% în 2015. Aici, banca vede semne că unele pieţe de active cresc mai rapid decât economia din cauza dobânzilor reduse şi avertizează că dacă condiţiile rămân foarte laxe pentru prea mult timp pot să apară vulnerabilităţi de acelaşi tip cu cele care s-au acumulat înainte de criza din 2008.

Privitor la economia globală, vremea nefavorabilă din SUA, criza din Ucraina, reorientarea economiei chineze şi perspectiva creşterii dobânzilor i-au determinat pe economiştii BM să reducă proiecţia de creştere economică pentru anul acesta de la 3,2% la 2,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO