Business Internaţional

BM vede mai roz viitorul economiei mondiale, dar avertizează că imprudenţa ţărilor bogate ar putea arunca economiile slabe în criză

BM vede mai roz viitorul economiei mondiale, dar...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.01.2014, 19:50 335

Banca Mondială (BM) a îm­bunătăţit pentru prima dată în ultimii trei ani perspectiva de creştere a economiei globale şi anticipează că în următorii ani comerţul va accelera, iar petrolul se va ieftini, semn că după ani de recesiune, crize financiare, răz­boaie valutare şi revenire ne­echilibrată orizontul economic începe să se lumineze. Însă insti­tuţia, a cărei misiune este ca până în 2030 să elimine sărăcia, este mai prudentă decât Fondul Monetar Internaţional, un alt „meteorolog” economic de top, şi avertizează că ţările avansate pot provoca pagube grave altor economii şi chiar arunca unele state în criză prin schimbarea strategiilor monetare.

BM anticipează că economia globală va accelera de la 2,4% anul trecut la 3,2% anul acesta, proiecţie mai bună decât creşterea de 3% avansată în 2013. Impulsul va fi alimentat în principal de revenirea economiilor dezvoltate, cu o acce­lerare puternică a creşterii eco­nomice a SUA şi evoluţii pozitive, dar mai modeste, în zona euro şi Japonia. Spre comparaţie, FMI antici­pează că economia mondială va creşte cu 3,5% anul acesta. Con-form BM, PIB-ul mondial va accelera în 2015 şi 2016. De asemenea, instituţia sugerează dublarea ritmului de creştere a comerţului mondial comparativ cu 2012 la 4,6% anul acesta deoarece economiile dezvoltate vor cumpăra mai mult de la cele exportatoare.

BM a avertizat însă că retra­gerea programelor de sti­mulare monetară din SUA ar putea duce la majorarea dobânzilor pe pieţe, ceea ce va lovi ţările mai sărace în condiţiile în care investitorii vor renunţa la activele de acolo şi vor prefera, spre exemplu, titluri americane de trezorerie. În cel mai pesimist scenariu al instituţiei, reducerea programelor cu care băncile centrale ajută economiile avansate ar putea provoca reducerea cu până la 80% a fluxurilor de capital spre pieţele emergente, avariind grav aceste economii şi aruncând unele state în criză, notează Financial Times. Fed, banca centrală a SUA, a redus de luna aceasta de la 85 miliarde dolari la 75 miliarde dolari achi­ziţiile de active prin care susţine cea mai mare economie a lumii.

„Pentru prima dată în ultimii patru ani au apărut semne că ţările bogate au început să-şi revină sustenabil, ceea ce sugerează că acestea se pot alătura ţărilor în curs de dezvoltare ca al doilea motor de creştere pentru economia globală”, a afirmat economistul-şef al BM Kaushik Basu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO