Business Internaţional

Boeing a jucat la masa negocierilor cu cartile Lockheeds

07.05.2003, 00:00 17

Boeing Co. a anuntat ca Departamentul American de Justitie ancheteaza daca firma s-a folosit de documentele celei mai mari rivale a sa cu ocazia depunerii unei oferte pentru castigarea unui contract de constructie de rachete utilizate pentru lansarea de sateliti de supraveghere in spatiu.
"In prezent Departamentul desfasoara o ancheta, iar Boeing colaboreaza pe deplin cu anchetatorii," a declarat Dan Beck, purtator de cuvant al Boeing, aflata pe locul doi dupa Lockheed Martin Corp. in sectorul apararii.
Beck a declarat ca Boeing urma sa faca publica desfasurarea anchetei in cadrul unui document trimis SEC, dar nu a oferit detalii suplimentare.
Conform Wall Street Journal, Departamentul de Justitie a lansat o ancheta penala si civila legata de posibilitatea ca firma din Chicago sa fi dispus de anumite documente ale firmei Lockheeds in momentul in care a depus o oferta de construire de rachete utilizate pentru lansarea de sateliti americani folositi in scopuri de securitate militara si natinala.
Departamentul de Justitie nu a confirmat desfasurarea anchetei, insa in general agentia nu comenteaza in legatura cu actiunile sale.
In acelasi timp, Fortele Aeriene ale Statelor Unite desfasoara o ancheta administrativa in aceasta chestiune, a declarat purtatorul de cuvant Art Haubold.
Boeing si Lockheed sunt singurele producatoare de rachete avansate utilizate pentru plasarea de sateliti militari americani in cadrul Evolved Expendable Launch Vehicle. In noiembrie 1997, Fortele Aeriene si-au abandonat planurile de a acorda contractul EELV unui singur ofertant, optand in schimb pentru un furnizor principal, cu o a doua companie castigand un numar mai mic de lansari.
Catre sfarsitul anului 1998, Boeing a castigat in fata companiei Lockheed 19 din 28 de lansari guvernamentale estimate la 1,88 miliarde de dolari.
Haubold a declarat ca guvernul considera inca necesara participarea a doua companii la acest proiect.
Sansele ca firmei Boeing, care fabrica avioane de lupta, elicoptere si bombe inteligente pentru fortele militare americane, sa i se impuna restrictii legate de contractare sunt reduse, conform analistului Eric Hugel din cadrul Stephens Inc.
"Guvernul are nevoie de ei in aceeasi masura in care acestia au nevoie de guvern," a remarcat Hugel.
Ancheta a fost lansata in contextul in care Pentagonul urmeaza sa ia o decizie cu privire la un acord in valoare de 17 miliarde de dolari in cadrul caruia Fortele Aeriene ar putea inchiria 100 de aparate Boeing 767, urmand a le utiliza pentru realimentare cu combustibil.
Wall Street Journal a raportat faptul ca in urma anchete interne s-a descoperit ca un inginer pe care Boeing l-a angajat de la Lockheed si supraveghetorul acestuia din cadrul companiei Boeing detineau mii de pagini de documente apartinand companiei Lockheed.
Boeing i-a concediat pe amandoi, insistand ca aceasta problema a fost rezolvata corespunzator.
Anchetatorii doresc acum sa stabileasca daca directorii Boeing au incurajat colectarea ilegala de informatii, cat si motivul pentru care compania a returnat initial numai doua documente firmei Lockheed, si apoi mii de pagini de documente.
In luna iulie un judecator federal a respins un caz in care inginerul si supraveghetorul demisi acuzau Boeing de desfasurare de activitati ilegale. In urma acestui caz, insa, au fost initiate anchetele guvernamentale. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO