Business Internaţional

Bogaţii Greciei îşi îneacă amarul în şampanie şi trufe

Bogaţii Greciei îşi îneacă amarul în şampanie şi...

Autor: Maria Tufan

22.06.2015, 19:22 3475

Într-una din suburbiile bogate ale Atenei, pe terasele hotelului Samiramis, zmeura plutea în şampanie, iar fumul trabucurilor inunda atmosfera la o petrecere unde înalta societate a oraşului se prefăcea că ţara nu se află pe marginea colapsului economic, scrie Financial Times.

Însă cu doar câteva ore înainte, 1,6 miliarde de euro dispăruseră din băncile greceşti, autorităţile de la Atena fiind forţate să apeleze la Banca Central Europeană pentru o nouă finanţare de urgenţă, în pofida blocajului din negocierile guvernului populist cu creditorii internaţionali.

La petrecerea de la piscină, oameni de afaceri, politicieni, academicieni şi mulţi alţi reprezentanţi ai înaltei societăţi vorbesc în şoaptă despre momentul în care băncile ar putea opri sau limita retragerile de numerar. Revolta şi disperarea îi împing pe aceştia să arunce reproşuri la adresa guvernului pe care îl consideră vinovat pentru criza în care se afundă ţara, dar şi să spere cu optimism la o salvare venită de la liderii zonei euro.

De la războiul civil şi până acum, societatea greacă s-a confruntat cu diviziuni profunde între stânga şi dreapta, iar în acest moment, criza financiară nu face decât să redeschidă răni vechi care s-au vindecat de-a lungul unor generaţii. Pentru cei bogaţi, viaţa fără euro este aproape inimaginabilă. Moneda unică este cea care le-a oferit posibilitatea să îşi trimită copiii la studii în afara ţării, dar şi să îşi cumpere case sau bunuri de lux în alte părţi ale Europei.

Tot euro a asigurat Greciei un statut special printre vecinii ei balcanici, confirmându-i locul în centrul Europei prospere. Mulţi membri ai elitei au crezut până acum că sfidarea cu care premierul Tsipras tratează creditorii nu este decât o cacealma calculată prin care să extragă mai mult ajutor de la liderii europeni.

Dar la petrecerea din nordul Atenei s-a auzit şi că mulţi susţinători ai Syriza, partidul de guvernământ, nu mai au nimic de pierdut aşa că preferă riscul unui posibil default în loc să sufere umilinţa unei retrageri şi a unor reduceri şi mai mari de buget.

„Clasa muncitoare fără bani de cheltuit şi cu conturile goale nu mai are nimic de pierdut,” spune Patroklos Koudounis, fondator al firmei de consultanţă pentru risc politic, Adequate. „Cu toate astea, ei susţin guvernul şi, aşa cum sondajele arată foarte clar, jumătate sunt chiar în favoarea unui Grexit.” 

Koudounis a participat joi seara la un protest pro-european în centrul Atenei şi a recunoscut că este un gest pe care nu credea că îl va face vreodată. „Aceia care mai au ceva de pierdut devin destul de iritaţi şi, simţind pericolul, sunt chiar dispuşi să se dea jos de pe canapelele comfortabile pentru a protesta”, a mai remarcat el. 

De teama a ceea ce s-ar putea întâmpla săptămâna aceasta dacă guvernul nu ajunge la o înţelegere cu creditorii, grecii bogaţi se văd nevoiţi să îşi mute cea mai mare parte a averii personale şi a conturilor de afaceri în străinătate, sau chiar în propriile case.

Potrivit datelor, de la începutul lunii noiembrie şi până acum, 70 miliarde de euro au fost transferate din Grecia în conturi din alte ţări din zona euro. În plus, proprietarii şi-au pierdut încrederea că bancile au lichidităţi suficiente şi şi-au redus depozitele private din bănci cu 30 de miliarde de euro în perioada noiembrie-mai, preferând să-şi „păstreze banii la saltea”.

„Fiecare are propriul său plan”, spune Dimitris Paraskevas, avocat. „Oamenii şi-au retras banii din bănci şi au făcut ceva cu ei. Am un prieten de succes care a cumpărat acţiuni. Alţii cumpără mâncare”, a spus acesta, recunoscând că şi-a deschis deja conturi la bănci din Marea Britanie pentru a-şi proteja afacerea. „Dacă se vor introduce restricţii ale mişcării capitalului, va începe coşmarul iar acesta va aduce multă suferinţă”, a mai spus avocatul.

Invitaţii dansau şi cocktailurile curgeau la petrecerea ce avea să fie întreruptă de o întrebare aruncată amar: „Parcă am trăi ultimele zile ale Romei, nu?” Râsetele mulţimii, ce se delecta cu îngheţată de trufe la marginea ringului de dans, au lăsat loc răspunsului venit rapid din aceeaşi direcţie.

„Dar va fi o înţelegere”, s-a auzit liniştitor. „Sunt sigur că va fi o înţelegere”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO