Business Internaţional

Bogaţii încep să îşi închidă portofelele, semn că recesiunea este aproape: Imobiliarele de lux înregistrează cel mai slab an de la criza financiară până în prezent, în timp ce vânzările maşinilor şi obiectelor de lux au resimţit de asemenea scăderi

Bogaţii încep să îşi închidă portofelele, semn că...

Autor: Laura Albu, Mediafax

30.08.2019, 12:34 7581

O reducere bruscă a cheltuielilor celor bogaţi ar putea să afecteaze toate sectoarele economiei, nu doar domeniul produselor de lux. Licitaţiile pentru maşinil de lux, arta, imobiliarele high-end au înregistrat scăderi în vânzări anul acesta, pentru prima dată de la criza financiară din 2008.

Mai multe semne ale unei posibile crize financiare au fost remarcate într-o analiză CNBC. Sectorul de imobiliare high-end înregistrează cele mai slabe vânzări de la criza financiară încoace.

Retailerii de lux abia concurează pe o piaţă în care Walmart şi Target aplică discounturi şi prosperă.

Cele mai scumpe maşini au decăzut la licitaţiile Pebble Beach din această lună, iar vânzările de obiecte de artă au înregistrat, de asemenea scăderi, în 2019, pentru prima oară după ani buni.

Imobiliarele de lux înregistrează cel mai slab an de la criza financiară, pieţe precum Manhattan au înregistrat al şaselea trimestru consecutiv de scădere a vânzărilor. Potrivit Redfin, vânzările de imobile cu un preţ mai mare de 1,5 milioane de dolari au scăzut cu 5% în SUA în trimestrul al doilea. Conacurile nevândute şi penthouse-urile sunt tot mai multe în SUA, în special Aspen, Colorado şi Hamptons, New York.

Distribuitorii care reţin doar 1% din tranzacţii o duc cel mai rău, faimosul Barney's şi-a anunţat falimentul iar Nordstrom a înregistrat trei scăderi trimestriale consecutive ale veniturilor. Între timp, Wal-Mart şi Target, care se adresează consumatorilor obişnuiţi, raportează un trafic şi o creştere peste aşteptări.

La licitaţiile masive susţinute la Pebble Beach în această lună, cunoscute pentru preţurile zdrobitoare, cele mai scumpe maşini au căzut puternic. Mai puţin de jumătate din maşinile mai scumpe de milion de dolari au fost vândute. În schimb au fost vândute rapid cele cu preţuri sub 75.000 de dolari.

În prima jumătate a anului 2019, vânzările în cadrul licitaţiilor de artă au scăzut pentru prima după mulţi ani. Vânzările la Sotheby au scăzut cu 10%, iar vânzările la licitaţiile Christie au scăzut cu 22% faţă de anul trecut.

Există multe motive pentru scăderea cheltuielilor - modificările fiscale, de exemplu, sunt cauza încetinirii vânzorilor imobiliare.

Datele recente sugerează că bogaţii americani încep să îşi închidă portofelele. Dacă cheltuielile lor continuă să scadă, economia în general ar putea fi influenţată de acest lucru. 10% din câştigurile din economia produselor de lux reprezintă aproape jumătate din totalul cheltuielilor de consum, potrivit lui Mark Zandi, economist al Moody’s Analytics. Dar cheltuielile bogaţilor au scăzut în ultimii doi ani, în timp ce cheltuielile clasei de mijloc s-au accelerat.

„În cazul în care consumatorii cu venituri mari îşi reduc în continuare cheltuielile, situaţia va deveni ameninţare pentru expansiunea economică”, a afirmat Zandi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO