Business Internaţional

Bogaţii lumii cheltuiesc milioane de dolari pe închirieri de superiahturi

Bogaţii lumii cheltuiesc milioane de dolari pe...

Autor: Catalina Apostoiu

24.10.2022, 00:03 170

Stacy Fischer-Rosenthal şi e­chipa sa de 30 de oameni au rezervat toată vara iahturi private pentru ban­cheri, directori executivi de com­panii şi alţi oameni bogaţi eliberaţi de-acum de strânsoarea restricţiilor Covid şi dispuşi să plătească mili­oa­­ne de dolari pentru croaziere de lux de o săptămână, scrie Bloomberg.

Rezervările pentru su­per­iah­turi prin intermediul Fischer Travel En­ter­prises, unde Fischer-Rosen­thal este preşedinte, au crescut cu 20% în acest an de la nivelurile deja ridi­cate din 2021, un trend con­semnat şi de alte companii care închiriază vase de lux.

„Închirierile de iahturi sunt foarte populare pentru că clienţii noş­tri îşi doresc intimitatea, siguranţa şi flexibilitatea pe care acestea le-o oferă“, arată Fischer-Rosenthal.

Americanii sunt o categorie de cli­enţi în creştere, ajutând la umple­rea golurilor lăsate de ruşii bogaţi care nu mai călătoresc la fel de mult din cauza restricţiilor impuse în urma invadării Ucrainei.

Şi nu numai cei de teapa lui Elon Musk, Beyonce sau Jay-Z închiriază astfel de palate plutitoare de lux. Unui cuplu din SUA i-a plăcut atât de mult croaziera din Grecia şi Turcia din iulie, încât au rezervat o alta în Italia la scurt timp şi şi-au invitat şi prietenii, potrivit lui Fischer-Rosenthal.

Fraser Yachts, care vinde şi ad­ministrează superyachturi şi aran­jează închirieri, a rezervat aproape 500 de călătorii private în primul semestru al acestui an, potrivit lui Mark Duncan, director de marketing al companiei.

Rezervările au crescut cu 32% faţă de anul trecut, iar la baza creşte­rii se află din nou americani, mulţi dintre aceştia închiriind pentru prima dată. Numărul americanilor cu averi nete cuprinse între 1 şi 5 milioane de dolari a crescut cu 8% în 2021 la peste 12 milioane de gospodării, în timp ce numărul celor cu averi de 25 milioane dolari sau mai mult a urcat cu 18%.

„Clienţii noştri sunt oameni bogaţi, care administrează bănci şi fonduri de hedging. Au făcut o groază de bani în ultimii ani, iar acum vor să călătorească din nou şi vor ce e mai bun“, spune Fischer-Rosenthal.

De asemenea, clienţii sunt din ce în ce mai tineri, având o medie de vârstă de 50 de ani faţă de 60-65 de ani în urmă cu două decenii. În acest an, aproximativ 35% din clienţii Fraser nu au mai închiriat yachturi până acum, comparativ cu 15% anterior. Crozierele implicând mai multe generaţii din aceeaşi familie sunt de asemenea mai populare.

Tendinţa ca familiile şi prietenii să călătorească împreună creştere cererea de superyachturi mai mari. Unul dintre cele mai scumpe superyachturi din lume este Octopus, de 126 de metri. Deţinut anterior de co-fondatorul Microsoft Paul Allen, acesta poate fi închiriat pentru 2,2 milioane de dolari pe o săptămână.

Există aproximativ 3.100 de yachturi private ce pot fi închiriate la nivel mondial, însă numărul superyachturilor este în scădere pe fondul sancţiunilor impuse Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO