Business Internaţional

Bogaţii Rusiei îl imploră pe Elon Musk să le vândă maşini electrice Tesla


Cumpărătorii de Tesla din Rusia trebuie să ţină seama de faptul că cel mai apropiat service se află în Finlanda, la aproximativ 900 km distanţă

Cumpărătorii de Tesla din Rusia trebuie să ţină seama de faptul că cel mai apropiat service se află în Finlanda, la aproximativ 900 km distanţă

Autor: CătăIina Apostoiu

13.07.2015, 00:00 1969

Admiraţia pentru creaţiile lui Elon Musk îi costă pe bogaţii din Moscova foarte scump, la propriu, scrie Bloomberg.

Aproape 100.000 de ruşi urmăresc pagina neoficială de social media a lui Musk, dar fondatorul Tesla pare să-şi promoveze maşina de vis oriunde altundeva în afară de Rusia, obligându-i pe ruşii care-şi doresc cu ardoare un astfel de automobil să facă eforturi uriaşe pentru a achiziţiona unul.

Andrei Vraţki, un director de 33 de ani din domeniul software-ului, şi-a dorit să-şi schimbe BMW-ul X6 cu o Tesla S de 75.000 de dolari atât de mult, încât a fost de acord să plătească dublu. În absenţa unei reţele de vânzări în Rusia, acesta şi-a cumpărat sedanul în SUA şi a plătit 12.000 de dolari pentru a-l aduce în Moscova, unde l-a costat 50.000 de dolari să treacă de vamă.

Acum doi ani, Vraţki se simţea ca o specie pe cale de dispariţie când îşi conducea Tesla, însă recent a creat un fan club. „Îmi plac gadgeturile, iar maşina aceasta este ca un iPhone pe roţi“, spune Ivan Streşinski, care administrează cea mai mare parte a averii de 14 miliarde de dolari a lui Alişer Usmanov ca director al USM Advisors.

Printre alţi proprietari ruşi de Tesla se numără miliardarul Roman Abramovici şi bancherii Herman Gref şi Andrei Akimov, de la Sberbank şi Gazprombank.

Tesla ar putea vinde foarte uşor 2.000 de sedan S şi 2.000 de unităţi din viitorul model SUV pe an în Rusia dacă firma ar acorda acestei ţări la fel de multă atenţie cum acordă Chinei, spune Vraţki. Rusia, o ţară cu 144 milioane de locuitori, are numai 300 de automobile electrice înmatriculate, neincluzând aici maşinile Tesla, pentru că acestea nu sunt vândute oficial în ţară, comparativ cu 1.200 în ţara vecină Estonia, cu o populaţie de 1,3 milioane de locuitori.

Vraţki spune că împreună cu membrii fan clubului Tesla a scris companiei de mai multe ori cerându-i acesteia să se extindă în Rusia, însă răspunsul a fost acelaşi de fiecare dată: Rusia nu reprezintă o prioritate.

Oficialii companiei Tesla nu au făcut niciun comentariu privitor la momentul pătrunderii pe piaţa rusească.

Pentru Musk, un sud-african de 44 de ani, intrarea pe piaţa rusească este complicată nu doar de tensionarea relaţiilor dintre Rusia şi Occident, dar şi de o altă afacere de-a sa: SpaceX. Space Exploration Technologies a câştigat în mai licenţă din partea U.S. Air Force să execute misiuni militare, în timp ce activitatea unui parteneriat al companiilor rivale Boeing şi Lockheed Martin este restricţionată din cauza presiunilor politice generate de utilizarea, de către acestea, a rachetelor ruseşti.

În aceste condiţii, fanii Tesla din Rusia vor fi nevoiţi să plătească în plus traderilor privaţi. Mai multe automobile din Tesla Model S sunt în prezent la ofertă pe Avto.ru, cea mai mare piaţă online din Rusia pentru autovehicule. Preţul: 11 milioane de ruble (195.000 de dolari) pe bucată.

Totuşi, cumpărătorii de Tesla din Rusia trebuie să ţină seama de faptul că cel mai apropiat service se află în Finlanda, la aproximativ 900 km distanţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO