ZF 10 ani de la criză. Cum a fost atunci? Ce-am pierdut, ce-am câştigat?

Bogdan Georgescu, fostul şef al Colliers: Am făcut o mare greşeală, estimările au fost departe de realitate. Mă uitam la indicatorii interni, nu la cei externi

19 sep 2018 Autor: Răzvan Botea

Piaţa imobiliară a fost unul dintre cele mai afectate sectoare din economie în momentul în care valul crizei din 2008 a lovit. Jucătorii de pe piaţa imobiliară românească urmăreau indicatorii interni, care la vremea aceea arătau foarte bine, şi nu se aşteptau ca factorul extern să fie atât de puternic şi să determine  o explozie atât de violentă a bulei imobiliare.

„Am făcut o mare greşeală, esti­mările au fost departe de realitate. Mă uitam la indicatorii interni, nu la cei externi, cumva ziceam că cererea şi oferta sunt determinate de factori locali, forţa de muncă era la mare căutare, volumul de spaţii din piaţă faţă de nivelul din regiune era mult mai mic. Orice indicator intern luat în considerare arăta că mai e de crescut, nimic nu prevedea criza.“

Colliers România a suferit o scădere a cifrei de afaceri de 85%. Dacă în 2007-2008 avea afaceri de 30 mil. dolari, în 2009 afacerile au ajuns la 4,5 mil. dolari.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.09.2018

 
Cuvinte cheie:
criza
, lehman brothers
, Bogdan Georgescu
, Colliers
, piata imobiliara
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide