Business Internaţional

Boom-ul economic al Turciei aduce Istanbulul mai aproape de cer prin blocurile turn

Boom-ul economic al Turciei aduce Istanbulul mai aproape de cer prin blocurile turn

Autor: Ioana Niţu

15.04.2012, 10:42 1483

Pentru a-ţi face ideea de bogăţiile aduse Turciei de expansiunea economică trebuie să te cocoţi în vârful unui turn în construcţie din Macka, una dintre cele mai moderne zone din Istanbul, scrie Financial Times.

Acolo, printre grinzi şi fire suspendante, se întevede forma unui apartament de lux care oferă o privelişte panoramică la un preţ de pornire de 20 de milioane de dolari. Acesta, plus încă două apartamente la fel, au fost deja cumpărate, la fel şi apartamentele cu două camere, care s-au vândut cu peste 1 milion de dolari. Dezvoltatorii complexului Macka Residence, de 300 de milioane de dolari, au vândut deja tot, chiar dacă acesta nu va fi finalizat până la vara.

Acesta este rezultatul creşterii economice a Turciei, PIB-ul ţării avansând cu 8,5% anul trecut, după ce în 2010 a urcat cu 9%. Însă, conform celor mai recente date, creşterea economică a început să încetinească, situându-se la 5,2% în trimestrul patru din 2011, rtim mult mai lent decât cel de 12% înregistrat în primele trei luni ale anului trecut.

Încetinirea a fost acceptată de autorităţle Turciei, care vor să ţină sub control deficitul de cont curent la mai mult de 10% din Produsul Intern Brut. Însă,impactul asupra sectorului de construcţii şi a celui imobiliar ar putea fi negativ.

Experţii sunt de părere că piaţa construcţiilor de locuinţe a ajuns la saturţie, chiar dacă se evită comparaţiile cu Spania sau Irlanda, unde expansiunea şi prăbuşirea pieţelor imobiliare a adus ţările în criză.

"Mă îngrijorează activele cu probleme", a afirmat Gazi Ercel, fost guvernator al băncii centrale a Turciei, care observă că, în timp ce cererea pentru locuinţe depăşeşte oferta, numărul proprietăţilor nevândute creşte, pentru că majoritatea dezvoltatori noi se adresează populaţiei cu venituri medii şi mari, lăsând puţine opţiuni pentru cei cu venituri mici.

"Este încă loc pentru schimbări", a spus Ercel. El atrage atenţia asupra posibilului impact asupra pieţei imobiliare în cazul în care se majorează ratele de dobândă pentru a acoperi inflaţia care sare de 10%, sau pentru a susţine lira turcească. "Politica monetară a băncii centrală este importantă", a spus acesta.

Piaţa construcţiilor din Turcia a crescut cu 7% în trimestrul patru, înregistrând o scădere mai mică decât cele din alte sectoare ale economiei. În sectorul construcţiilor lucrează aproximativ 2 milioane de persoane, la fel ca în cazul celor mai multe economii emergente. În principal se construiesc complexe rezidenţiale, însă doar într-o singură suburbie a Instanbulului există mai mult de 20 de mall-uri.

Reclamele pentru noile ansambluri rezidenţiale aglomerează încă paginile presei din Turcia.

"Pentru 1 an sau 2 s-a crezut că se construieşte suficient în afara centrului Instanbulului încât să se depăşească cererea", a afirmat Vedat Asci, managerul Astas Holding, compania care administrează Macka Residence.

Înainte, Asci a lucrat în domeniul utilajelor textile şi a intrat pe piaţa imobiliară atunci când economia era în declin. El spune că zona centrală a oraşului, acolo unde doresc să locuiască cei cu venituri mari, este foarte diferită faţă de alte locuri. De fiecare dată când se construieşte o clădire, trebuie dărâmată o alta inainte, şi de cele mai multe ori locatarii cer mai mult spaţiu decât au avut înainte sau chiar un apartament în plus.

Abdullah Baysal, preşedintele Asociaţiei Constructorilor din Istanbul, spune că în fiecare an oraşul are nevoie de încă 15.000 de locuinţe noi ca urmare a creşterii populaţiei şi a schimbărilor de statut social, din ce în ce mai multe persoane locuind singure. El încă se miră când se uită la un bloc turn, unde preţul pe metru pătrat va fi de 20.000 de euro şi îşi exprimă preocuparea pentru construcţiile din suburbiile Istanbulului.

"Este o modă în acest sector. Nu fac planuri, dar construiesc", a spus acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO