Business Internaţional

Boom-ul materiilor prime creat de pandemie aduce câştiguri grase companiilor miniere şi traderilor, care au urmărit profitul cu orice preţ, chiar şi cu cel al încălzirii globale

Boom-ul materiilor prime creat de pandemie aduce...

Autor: Catalina Apostoiu

06.08.2021, 00:05 2114
Cu numai cinci ani în urmă, Anglo American avea probleme mari. Gigantul din sectorul resurselor naturale, puternic afectat de o prăbuşire a preţurilor materiilor prime, a renunţat la dividende şi a anunţat planuri de închidere de mine şi disponibilizări masive. Recent, lucrurile s-au schimbat dramatic, scrie Bloomberg.

Alimentat de un raliu al minereului de fier şi altor materii prime, gigantul a anunţat câştiguri record pe primul semestru al acestui an şi miliarde sub formă de dividende.

Iar Anglo-American nu este singurul astfel de gigant: cu preţurile materiilor prime în creştere puternică, chiar şi cele ale cărbunelui, întregul sector al resurselor naturale îi bucură pe acţionari cu dividende speciale şi răscumpărări de acţiuni în condiţiile în care companii miniere, petroliere, traderi, producători de oţel şi fermieri culeg profituri de miliarde.

Cu o notă slabă din partea investitorilor din cauza contribuţiei sale la schimbările climatice şi a reputaţiei de a irosi bani pe megaproiecte, sectorul a devenit din nou o uriaşă maşină de făcut bani.

Anglo-American, care a anunţat dividende de 4 mld. $, este probabil cea mai remarcabilă poveste de redresare din sectorul resurselor naturale, însă profiturile sale sunt devansate de rivalii săi mai mari. Rio Tinto Group şi Vale s-au angajat să returneze dividende de peste 17 miliarde $.

Grupul Vittol a plătit o sumă record de 2,9 mld. $ executivilor şi angajaţilor săi prin răscumpărări de acţiuni până în acest an după ce cel mai mare trader independent de petrol a înregistrat cele mai bune rezultate din istoria sa în 2020.

Chiar şi materii prime al căror sfârşit este propovăduit de mult, cum este cărbunele, au revenit la viaţă în acest an.

Glencore a raportat drept urmare câştiguri record de 8,7 miliarde de dolari pe primele 6 luni ale acestui an, în creştere cu 79% faţă de anul trecut. Compania a anunţat că piaţa de cărbune va continua să-i aducă profituri substanţiale în tot restul anului.

Traderii agricoli profită de pe urma preţurilor mai mari şi cererii neobişnuit de solide din partea Chinei. Cargill, cel mai mare trader agricol al lumii şi în acelaşi timp o companie extrem de controversată, a anunţat că se îndreaptă către câştiguri record în anul fiscal 2021.

Dacă boom-ul resurselor naturale va fi unul de durată reprezintă subiectul unor discuţii aprinse. Mulţi investitori se tem că schimbările climatice îngreunează „citirea“ perspectivelor pe termen lung ale industriei, aceştia fiind de asemenea îngrijoraţi în legătură cu tendinţa executivilor de a aproba proiecte scumpe la vârful ciclului.

Iar executivii din sectorul minier se tem că cererea chinezilor va încetini la un moment dat.

Traderii agricoli profită de pe urma preţurilor mai mari şi cererii neobişnuit de solide din partea Chinei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO