Business Internaţional

Brazilia a depăşit o jumătate de milion de decese din cauza COVID-19

Brazilia a depăşit o jumătate de milion de decese din...

Autor: Daniel Contescu

20.06.2021, 08:35 39

Brazilia a depăşit o jumătate de milion de decese din cauza COVID-19, iar experţii avertizează că focarul se va extinde cu repeziciune, principala culpă fiind inacţiunea guvernului.

Numărul morţilor în Brazilia din vina Covid-19 a depăşit sâmbătă cifra 500.000, în timp ce experţii avertizează că al doilea cel mai grav focar mortal din lume se poate agrava din cauza vaccinărilor întârziate şi a refuzului guvernului de a sprijini măsurile de distanţare socială.

Doar 11% dintre brazilieni au fost complet vaccinaţi, iar epidemiologii avertizează că decesele vor continua să crească.

Brazilia a înregistrat 500.800 de decese din 17.883.750 de cazuri confirmate de Covid-19, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii de sâmbătă, cea mai gravă cifră oficială de morţi din afara Statelor Unite. În ultima săptămână, Brazilia a înregistrat în medie 2.000 de decese pe zi.

Covid-19 continuă să devasteze ţările din regiune, Organizaţia Pan Americană a Sănătăţii (Paho) raportând săptămâna trecută 1,1 milioane de cazuri noi de Covid-19 şi 31.000 de decese în America.

„Cred că vom ajunge la 700.000 sau 800.000 de decese înainte de a vedea efectele vaccinării", a spus Gonzalo Vecina, fostul şef al autorităţii de reglementare a sănătăţii braziliene.

Vecina a criticat modul în care preşedintele de extremă dreaptă, Jair Bolsonaro, a tratat pandemia, inclusiv lipsa unui răspuns naţional coordonat şi a scepticismul său faţă de vaccinuri.

Mii de brazilieni au protestat împotriva gestionării de către Bolsonaro a focarului în demonstraţii la nivel naţional sâmbătă, învinuind administraţia pentru numărul mare de morţi.

Raphael Guimaraes, cercetător la centrul biomedical brazilian Fiocruz, a declarat că întârzierile programului de vaccinare la cea mai populată naţiune din America Latină au însemnat că efectele sale complete nu vor fi resimţite decât în septembrie sau mai târziu.

Guimaraes a avertizat că Brazilia ar putea revedea scene din cea mai gravă perioadă de vârf din martie-aprilie, când ţara avea în medie 3.000 de decese pe zi.

„Suntem încă într-o situaţie extrem de critică, cu rate de transmisie foarte mari şi ocuparea paturilor de spital, care este încă critică în multe locuri", a spus el.

În această săptămână, noile cazuri confirmate în Brazilia s-au accelerat la peste 70.000 pe zi în medie, depăşind India.

„Vaccinarea va fi crucială în combaterea virusului în Brazilia, deoarece ţara nu a reuşit să ajungă la un consens privind distanţarea socială şi măştile”, a declarat Ester Sabino, epidemiolog la Universitatea din Sao Paulo. „Avem cu adevărat nevoie să creştem vaccinarea foarte repede”, a spus ea.

Cu toate acestea, dovezile din vecinătate nu sunt încurajatoare. Chile, care, ca şi Brazilia, s-a bazat copleşitor pe un vaccin dezvoltat de Sinovac Biotech din China, sugerează că ar putea trece luni până ca imunizarea în masă să limiteze transmisia.

Aproape jumătate din chilieni au fost vaccinaţi, dar capitala Santiago tocmai a fost închisă, numărul cazurilor crescând din nou până la nivelurile de vârf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO