Business Internaţional

BREAKING. 60 de milioane de barili de petrol vor fi deblocaţi din rezervele strategice ale Agenţiei Internaţionale de Energie, în încercarea disperată să oprească explozia preţului petrolului. Preţul petrolului a crescut peste 11% doar astăzi

Foto: Jennifer Granholm, secretarul de stat pentru Energie din SUA. Sursa foto: Profimedia Images

Foto: Jennifer Granholm, secretarul de stat pentru Energie din SUA. Sursa foto: Profimedia Images

Autor: Alex Ciutacu

01.03.2022, 19:19 4846

Toate cele 31 de state membre ale Agenţiei Internaţionale de Energie au aprobat deblocarea a 60 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice – jumătate din partea Statelor Unite – într-o încercare de a opri explozia preţului petrolului, potrivit unui anunţ oficial lansat marţi, citat de Associated Press.

Consiliul director al Agenţiei a luat decizia într-o întâlnire extraordinară a miniştrilor de energie, condusă de Jennifer Granholm, secretarul de stat pentru Energie din SUA. Ea a declarat că preşedintele Joe Biden a asigurat deja 30 de milioane de barili din total şi că SUA este gata să ia „măsuri suplimentare”.

Preţul petrolului a crescut doar astăzi cu peste 11%, ajungând aproape de 106 dolari per baril.

Decizia grupului „reflectă angajamentul nostru comun de a răspunde perturbărilor semnificative care au intervenit în piaţă şi în lanţul de aprovizonare din cauza războiului lui Putin din Ucraina”, a declarat Granholm.

Rusia joacă un rol important în piaţa globală de energie, fiind al treilea cel mai mare producător de petrol din lume. Exporturile ruşilor se ridică la 5 milioane de barili pe zi, reprezentând circa 12% din totalul comerţului global cu petrol. Circa 60% din el ajunge în Europa şi 20% în China.

Până acum, sancţiunile impuse de SUA şi de Europa nu includ o interdicţie pe exporturile de petrol şi gaz, iar tranzacţiile prin care se plăteşte pentru petrol şi gaz către Rusia au fost exceptate de la sancţiuni. Liderii vestici sunt reticenţi în ceea ce priveşte restricţionarea exporturilor ruşilor într-un moment în care pieţele de energie sunt deja afectate, iar preţurile ridicate la energie alimentează inflaţia în majoritatea economiilor.

Cu toate acestea, invazia lui Putin în Ucraina a trimis un şoc la nivel mondial, iar nivelul atins astăzi de preţul petrolului este cel mai ridicat din 2014 până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO