Business Internaţional

BREAKING. Camera Comunelor aprobă acordul pentru Brexit într-o sesiune extraordinară. Acordul negociat cu UE intră în legislaţia britanică cu câteva ore înainte ca „divorţul” dintre Marea Britanie şi Europa să se finalizeze

BREAKING. Camera Comunelor aprobă acordul pentru Brexit...

Autor: Alex Ciutacu

30.12.2020, 14:04 1064

UPDATE 16.55. Parlamentarii din Camera Comunelor au aprobat acordul comercial pentru Brexit cu 521 de voturi „pentru” şi 73 de voturi „împotrivă”, conform Bloomberg.

În contextul în care opoziţia susţine acordul, premierul britanic Boris Johnson este aproape de a reuşi introducerea acordului comercial în legislaţia britanic în doar 24 de ore, întrucât Marea Britanie iese mâine oficial din cel mai mare bloc comercial din lume.

Ora 14.00: A început sesiunea de urgenţă în Camera Comunelor: Boris Johnson le cere parlamentarilor să aprobe cât mai repede acordul Brexit

Premierul Boris Johnson le-a cerut parlamentarilor britanici să aprobe de urgenţă acordul comercial Brexit pe care l-a negociat cu Uniunea Europeană şi să pună capăt unui „divorţ” care a durat deja patru ani, în contextul în care premierul britanic a luat cuvântul la Camera Comunelor la începutul unei sesiuni de urgenţă, potrivit Bloomberg.

Parlamentarii au fost chemaţi din vacanţa de Crăciun pentru o sesiune de urgenţă, miercuri, în cadrul căreia trebuie să introducă acordul comercial în legislaţie într-o singură zi, cu 24 de ore înainte ca Marea Britanie să iasă din piaţa unică şi din uniunea vamală a Uniunii Europene.

Dacă parlamentarii nu ar reuşi să legifereze astăzi acest acord, Marea Britanie s-ar confrunta cu o serie de tarife usturătoare şi cu perturbări severe în lanţurile de aprovizionare. Totuşi, procesul ar trebui să decurgă lin, întrucât Boris Johnson are susţinerea opoziţiei.

„Scopul principal al acestei legi este de a realiza ceea ce poporul britanic a ştiut mereu că este posibil”, a spus Johnson, la începutul sesiunii parlamentare.

El a mai spus că Marea Britanie poate „face comerţ şi poate coopera” cu alte ţări europene, în timp ce îşi menţine „controlul suveran asupra legilor şi asupra propriului destin”.

Acordul eliberează Marea Britanie din constrângerile regulilor europene de competiţie şi a celor legate de ajutorul de stat, ceea ce înseamnă că guvernul poate decide să parieze pe ce industrii doreşte, a adăugat premierul britanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO