Business Internaţional

BREAKING NEWS! Dezastru de proporţii: Situl de test nuclear al Coreei de Nord s-a prăbuşit. Peste 200 de persoane au fost ucise. Există temeri de scurgeri radioactive

BREAKING NEWS! Dezastru de proporţii: Situl de test...

Autor: Ştefan Stan

31.10.2017, 12:34 37577

Sit-ul de test nuclear din Coreea de Nord s-a prăbuşit. Peste 200 de oameni au murit, fiind prinşi sub dărâmături. Iniţial au fost 100 de morţi în urma prăbuşirii, iar apoi încă 100 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o operaţiune eşuată de salvare, potrivit postului de ştiri japonez TV Asahi. Dezastrul a stârniti temeri legate de potenţiale scurgeri radioactive, potrivit The Telegraph. 

Construcţia s-ar fi prăbuşit pe 10 octombrie, însă nu se cunaoşte încă cu exactitate data, iar incidentul a fost ţinut ascuns de autorităţile de la Phenian. 

Coreea de Nord susţine că pe 3 septembrie ar fi testat o bombă cu hidrogen sub muntele Mantap, iar monitorizarea sugerează că explozia ar fi fost echivalentă cu un cutremur de 6,1 grade pe scara Richter. Unii analişti susţin că arma nucleară detonată avea o putere de 280 de kilotone. 

Nam Jae-chol, şeful Administraţiei de Meteorologie din Coreea de Sud, a avertizat luni că efectuarea de noi teste cu arme nucleare la Punggye-ri ar putea cauza prăbuşirea muntelui şi eliberarea de materiale radioactive în atmosferă.

"Pe baza analizei imaginilor din satelit afirmă că există un spaţiu gol, de aproximativ 60 de metri pe 100 de metri, sub Muntele Mantap", a declarat oficialul sud-coreean.

Oamenii de ştiinţă chinezi au emis avertizări similare, sugerând că materialul radioactiv s-a putea împrăştia în "toată emisfera" în cazul prăbuşirii muntelui.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO