Business Internaţional

BREAKING. Premierul italian Mario Draghi demisionează după destrămarea coaliţiei de guvernare. A treia cea mai mare economie a zonei euro este aruncată în criză în mijlocul furtunii economice globale. UPDATE: Preşedintele Sergio Mattarella respinge demisia şi vrea ca Draghi să revină în Parlament să caute majoritate

BREAKING. Premierul italian Mario Draghi demisionează...

Autor: Mihai Draghici

14.07.2022, 20:28 706

UPDATE - ora 21:08. Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a respins, joi seară, demisia premierului Mario Draghi, cerându-i să revină în Parlament pentru a verifica dacă mai are sau nu majoritate, în ceea ce este un efort de evitare a alegerilor anticipate.


Premierul Italiei, Mario Draghi, a declarat joi seară, după consultări cu preşedintele Sergio Mattarella în contextul destrămării coaliţiei care susţinuse până acum Guvernul de uniune naţională, că a decis să demisioneze.

Mario Draghi a convocat o şedinţă de guvern şi i-a anunţat pe miniştri că îşi va prezenta demisia. "În această seară, îmi voi depune demisia. Nu mai există majoritatea de uniune naţională", a declarat Mario Draghi, conform cotidianului La Repubblica.

"Încă de la primul meu discurs, cel din momentul instalării prin votul Parlamentului, eu am spus permanent că acest Executiv va merge înainte doar dacă va fi clară perspectiva de a realiza programul de guvernare pe baza căruia forţele politice au acordat încrederea. Această abordare compactă a fost fundamentală pentru a înfrunta provocările din aceste luni. Aceste condiţii nu mai există acum", a argumentat Mario Draghi, citat de agenţia ANSA.

Înainte de anunţul demisiei, premierul Mario Draghi s-a consultat cu preşedintele Sergio Mattarella, întrucât, deşi obţinuse votul Parlamentului pentru un program de măsuri sociale, coaliţia guvernamentală de uniune naţională părea să se destrame. Senatul Italiei a confirmat, joi după-amiază, cu 172 de voturi pentru şi 39 împotrivă, susţinerea pentru un set de măsuri de asistenţă destinate companiilor, angajaţilor şi pensionarilor, în contextul crizei economice şi energetice. Însă Mişcarea 5 Stele (M5S, populistă) a refuzat să participe la vot, distanţându-se de celelalte partide care susţin Guvernul Mario Draghi.

Giuseppe Conte, liderul Mişcării 5 Stele, semnalase de câteva zile că nu va susţine noile măsuri sociale, disociindu-se de coaliţia de uniune naţională. Formaţiunea populistă pare să dorească alegeri parlamentare anticipate, la fel ca şi partidul Liga (extremă-dreapta), condus de Matteo Salvini.

Premierul Mario Draghi, aflat în fruntea Guvernului de uniune naţională începând din februarie 2021, sugerase că în cazul pierderii susţinerii se va retrage. Draghi era susţinut în continuare de Partidul Democrat (centru-stânga) şi de Italia Viva (centru-stânga). Şi formaţiunea Forza Italia (centru-dreapta), condusă de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, părea să prefere negocierile politice pentru evitarea alegerilor anticipate.

Acum, preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, va convoca toate partidele parlamentare pentru consultări şi va decide dacă va încerca să obţină o majoritate pentru un nou guvern ori va convoca direct alegeri parlamentare anticipate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO