Business Internaţional

Brexit: Estimările privind daunele cauzate economiei britanice şi UE ating cote fără precedent. 1.300 mld. dolari pleacă din Londra

Brexit: Estimările privind daunele cauzate economiei...

Autor: Catalina Apostoiu

22.03.2019, 00:04 416

Brexitul capătă noi dimensiuni, atât prin prisma pierderilor ce vor fi suferite de sectorul financiar britanic şi implicit de întreaga economie a ţării, cât şi a impactului asupra economiei UE.

Băncile şi alte companii financiare îşi relochează un volum în creştere de active şi număr de locuri de muncă din Marea Britanie odată cu apropierea termenului limită privind Brexitul, valoarea activelor ce vor fi mutate în UE ridicându-se la 1.000 mld. lire sterline (1.300 mld. dolari), în creştere de la o estimare anterioară de 800 miliarde de lire sterline, relevă un nou studiu E&Y, potrivit CNN.

Industria serviciilor financiare reprezintă aproximativ 12% din economia britanică şi are 2,2 milioane de angajaţi.

Numărul locurilor de muncă ce urmează a fi relocate din Marea Britanie în viitorul apropiat se situează la 7.000, potrivit E&Y, care estimează că acestea vor costa Marea Britanie cel puţin 600 milioane de lire sterline (794 milioane dolari) sub formă de taxe pierdute.

Amploarea exodului va depinde probabil de termenii divorţului şi de momentul în care acesta se va produce.

Cu numai câteva zile rămase până la termenul limită privind Brexitul, martie 29, nu este clar încă dacă Marea Britanie va părăsi UE cu sau fără un acord. Premierul britanic Theresa May nu a reuşit să-i convingă pe legislatori să susţină un acord încheiat între guvernul său şi UE, aceasta căutând acum o prelungire a termenului limită.

„Vestea că Brexitul ar putea fi amânat nu este deloc o veste bună pentru o economie care are deja probleme în a rămâne pe creştere. Investiţiile companiilor în special vor avea în continuare de suferit“, spune Dan Hanson, de la Bloomberg Economics.

Indiferent de modul şi momentul în care se va produce, Brexitul este aşteptat să-i coste pe europeni miliarde de euro în fiecare an sub forma unor venituri reduse, relevă un nou studiu realizat de Bertelsmann Foundation, potrivit Deutsche Welle.

Impactul ar fi uriaş dacă Marea Britanie ar ieşi din UE fără un acord. Pierderile sunt aşteptate a fi generate de preţurile mai mari ale bunurilor şi serviciilor ca rezultat al tarifelor care ar fi introduse după Brexit.

„De asemenea, ieşirea britanicilor înseamnă o competiţie redusă pentru bunuri şi servicii, care duce la creşterea preţurilor şi la o creştere mai slabă a salariilor“, arată Dominic Ponattu, unul dintre cei doi autori ai studiului.

Cetăţenii din UE, excluzând Marea Britanie, ar suferi pierderi la nivelul veniturilor de aproximativ 40 miliarde de euro pe an în eventualitatea unui hard Brexit. Britanici ar suferi pierderi de 57 miliarde de euro pe an.

Ţări orientate către exporturi ca Germania şi Franţa ar putea avea cel mai mult de suferit, costurile în cazul Germaniei la nivelul veniturilor fiind estimate la aproximativ 10 miliarde de euro pe an.

Unele ţări din afara UE ar putea beneficia în schimb de pe urma Brexitului, în special a unuia dezordonat.

Veniturile din SUA ar putea creşte cu aproximativ 13 miliarde de euro anual, în timp ce cele din China ar urca cu aproximativ 5 miliarde de euro. În Rusia, Brexitul ar putea determina o creştere a veniturilor de aproximativ 260 milioane de euro anual.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO