Business Internaţional

Brexit: optimismul se disipă şi se instalează anxietatea în sectorul financiar. Urmează depresia?

Brexit: optimismul se disipă şi se instalează...

Autor: Catalina Apostoiu

27.09.2016, 00:04 1536

Încrederea în perspectivele sectorului britanic al serviciilor financiare a atins cele mai scăzute cote de la criza financiară încoace, relevă un sondaj realizat de grupul de lobby CBI şi firma de consultanţă PwC, relatează Reuters.

Potrivit sondajului, optimismul firmelor a scăzut pentru al treilea trimestru con­secutiv în trimestrul încheiat în septembrie, marcând cea mai îndelungată perioadă de declin din 2009.

Peste jumătate din firmele financiare chestionate au declarat că impactul general al deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană este unul negativ, numai o firmă din zece identificând un aspect pozitiv.

„Având în vedere îngrijorarea profundă exprimată de firme cu privire la impactul Brexitului, în special la riscurile la adresa economiei în anii următori, guvernul trebuie să tempereze temerile venind cu planuri clare pentru negocierile de ieşire din UE“, a declarat Rain Newton-Smith, economist-şef al CBI.

În general, cea mai pronunţată scădere a încrederii a fost înregistrată în rândul firmelor financiare, companiilor de construcţii şi managerilor de investiţii. Declinul încrederii a fost mai redus în rândul băncilor. Încrederea s-a menţinut relativ stabilă în rândul companiilor de asigurare, potrivit The Guardian.

Întrebate în legătură cu principalele temeri legate de Brexit, firmele financiare au invocat impactul negativ asupra eco­nomiei, un acces restrâns la pieţele UE şi perspectiva scăderii randamentelor.

Andrew Kail, de la PwC, a declarat că această scădere continuă a încrederii este îngrijorătoare, adăugând că firmele se gândesc la mutare.

„Mulţi dintre clienţii noştri îşi ana­lizează opţiunile, inclusiv restructurări şi mutarea operaţiunilor.“

Potrivit lui Kail, există pericolul ca statutul Marii Britanii de centru financiar major să fie afectat. “Două milioane de oameni din Marea Britanie lucrează în mod direct sau indirect în sectorul serviciilor financiare”, a declarat Kail citat de The Guardian.

Dobânzile scăzute, cât şi probeleme generate de modificarea reglementărilor şi schimbările tehnologice sunt provocări cu care se confruntă sectorul. Acum, Brexitul se adaugă acestor probleme.

Trei sferturi din şefii de companii britanice se gândesc să-şi mute operaţiunile peste hotare în urma Brexitului, relevă un studiu recent citat de Reuters.

Studiul realizat de KPMG în rândul a 100 de şefi britanici de companii arată că 86% dintre aceştia sunt încrezători în perspectivele de creştere ale companiilor lor, iar 69% sunt optimişti în ceea ce priveşte perspectivele de creştere ale economiei britanice în următorii trei ani.

Totuşi, 76% dintre aceştia au declarat că se gândesc fie să-şi mute sediul, fie operaţiunile în afara Marii Britanii în urma votului din 23 iunie.

Întrebaţi ce ar încuraja companiile să continue să investească în Marea Britanie după Brexit, majoritatea directorilor de companii au menţionat siguranţa ca cel mai important factor.

În pofida declinului încrederii, afacerile şi profiturile din sectorul serviciilor financiare s-au aflat în creştere în trimestrul trei, scrie The Guardian.

“În condişiile în care firmele îşi reiau activitatea după perioada de vară şi continuă să digere implicaţiile Brexitului, este un lucru pozitiv faptul că cererea din sectorul serviciilor financiare nu a consemnat o scădere”, a declarat economistul şef al CBI Rain Newton-Smith.

Rata ocupării forţei de muncă din sectorul s-a menţinut stabilă în trimestrul trei, relevă studiul CBI/PwC. Aceasta este aşteptată să crească în trimestrul următor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO