Business Internaţional

Brexitul a costat până acum Marea Britanie 66 de miliarde de lire şi o posibilă recesiune. Şi nici măcar n-a început

Brexitul a costat până acum Marea Britanie 66 de...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.04.2019, 00:00 135

Brexitul a costat până acum economia Marii Britanii 66 de miliarde de lire sterline (76,5 miliarde euro), potrivit calculelor S&P Global Ratings.

De asemenea, perspectiva ieşirii Marii Britanii din UE face ca lira sterlină să se deprecieze, ca puterea de cumpărare a gospodăriilor să scadă, ca exporturile să slăbească, scrie Business Insider.

Apoi, economia britanică a ajuns în pragul recesiunii: cele mai recente date arată că avansul PIB-ului s-ar putea să fi încetinit la 0%.

Analistul Boris Glass de la S&P a calculat că deprecierea lirei, accelerarea inflaţiei, erodarea puterii de cumpărare, declinul preţurilor locuinţelor (adică al avuţiei proprietarilor) şi exporturile mai slabe au dus la reducerea cu 3% a PIB-ului.

„Aceasta se traduce printr-o pierdere de activitate economică de 6,6 miliarde de lire (în preţurile din 2016) în fiecare din cele 10 trimestre de la referendum“, a spus Glass.

Guvernul Marii Britanii a obţinut de la UE amânarea Brexitului de pe 29 martie până pe 12 aprilie.

În condiţiile în care Marea Britanie este o piaţă importantă pentru exportatorii germani, cancelarul Angela Merkel se arată îngăduitoare cu eforturile premierului britanic Theresa May de a obţine o nouă amânare pentru creşterea şanselor realizării unui Brexit cu acord.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO