Business Internaţional

Brexitul ar putea fi pus în ”aşteptare”: Theresa May analizează posibilitatea amânării scurt timp a ieşirii Marii Britanii din UE

Brexitul ar putea fi pus în ”aşteptare”: Theresa...

Autor: Mihai Draghici

26.02.2019, 15:09 351

Premierul Marii Britanii, Theresa May, va propune amânarea scurt timp a ieşirii ţării din Uniunea Europeană în cazul în care Camera Comunelor nu va opta pentru aprobarea Acordului sau pentru producerea Brexit fără acord.

Theresa May a declarat marţi în Camera Comunelor că a înregistrat "progrese bune" în discuţiile cu liderii UE din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh.

"Ştiu că unii membri ai Camerei Comunelor sunt preocupaţi că timpul se scurge, că există o stare de incertitudine pentru companii", a afirmat Theresa May, potrivit Sky News.

Premierul a precizat că va propune un nou vot parlamentar pe tema Acordului Brexit până pe 12 martie. Dacă textul va fi respins din nou, pe 13 martie va adresa Camerei Comunelor întrebarea dacă preferă ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord.

Dacă deputaţii nu acceptă nici această opţiune, Theresa May va propune pe 14 martie prelungirea "limitată, pentru scurt timp, a negocierilor" cu Bruxellesul efectuate în virtutea Articolului 50 al Tratatului european.

Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a anunţat că va cere convocarea unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană în cazul în care Camera Comunelor va respinge propunerile formaţiunii privind producerea Brexit. Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, este favorabil convocării unui referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE sau pe tema Acordului Brexit dacă deputaţii britanici nu vor introduce în planul de ieşire din Uniunea Europeană propunerile formulate de formaţiunea de opoziţie. Printre propuneri figurează posibilitatea rămânerii Marii Britanii în uniunea vamală comunitară post-Brexit.

"Premierul Theresa May a intrat într-o situaţie contracronometru într-un mod lipsit de inteligenţă, în încercarea de a-i forţa pe deputaţi să aleagă între acordul său eşuat şi ieşirea din UE fără acord. Nu putem accepta şi nu vom accepta", afirmă Jeremy Corbyn, conform unei declaraţii obţinute de postul Sky News. "Suntem determinaţi să prezentăm sau să susţinem un amendament în favoarea unui vot public, pentru a evita impunerea de către conservatori a unui proiect Brexit cu impact negativ", subliniază Corbyn, potrivit agenţiei Reuters.

Partidul Laburist va depune un amendament la Acordul Brexit prin care va cere introducerea unor clauze suplimentare, printre care figurează rămânerea Marii Britanii în uniunea vamală comunitară şi menţinerea colaborării strânse cu piaţa unică UE post-Brexit. Cel mai probabil, amendamentele laburiste vor fi respinse de Camera Comunelor.

Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar Guvernul Theresa May speră să obţină concesii suplimentare din partea Bruxellesului pentru a putea evita producerea unui Brexit fără acord.

Camera Comunelor a respins Acordul Brexit negociat de Theresa May cu Bruxellesul şi a votat o serie de amendamente. Problema este că noua formă a Acordului care ar fi aprobat de parlamentarii britanici trebuie prezentată şi Uniunii Europene, care a avertizat că proiectul de tratat nu va fi renegociat.

Theresa May vrea renegocierea situaţiei frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici. Garanţiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în "serii de negocieri repetate" în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO