Business Internaţional

Brexitul expune verigile slabe ale zonei euro: Băncile italiene sunt bombardate de investitori şi de speculatori. „Avem în faţă un moment cu potenţial exploziv pentru Italia“

Pentru premierul Italiei Matteo Renzi (foto), băncile sunt un subiect politic delicat deoarece sistemul bancar italian depinde puternic de investitorii de retail – adică de oamenii de rând. Foto: Hepta

Pentru premierul Italiei Matteo Renzi (foto), băncile sunt un subiect politic delicat deoarece sistemul bancar italian depinde puternic de investitorii de retail – adică de oamenii de rând. Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

04.07.2016, 22:40 2102

După un weekend agitat, săptămâna a început pentru băncile italiene cu un bombardament dur pe bursele de acţiuni, semn că investitorii fug de cele mai riscante active acum când Brexitul aruncă Europa în incertitudine.

Acţiunile Banca Monte dei Paschi, cea mai veche instituţie de credit din lume şi una dintre băncile mari cu  probleme din Italia, au atins ieri cel mai scăzut nivel din istorie.

Şapte din primele zece acţiuni în funcţie de scădere incluse în indicele paneuropean STOXX 600 Banks aparţin unor bănci italiene. Monte dei Paschi a intrat în primele ore de tranzacţionare într-un picaj de până la 10%.

Vechea bancă este una din principalele surse de teamă pentru investitori. În cazul ei, creditele cu probleme sunt egale cu aproximativ o treime din portofoliul de împrumuturi şi principalul factor coroziv pentru profit în ultimii ani, notează The Wall Steet Journal. Acţiunile Monte dei Paschi s-au prăbuşit cu o treime de când britanicii au votat să iasă din Uniunea Europeană. De la începutul anului, declinul depăşeşte 60%.

Astfel de probleme se întâlnesc şi la cel mai înalt nivel al sistemului bancar italian. UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, are credite neperformante de 51 de miliarde de euro, la o capitalizare de piaţă de doar 12 miliarde de euro. În total, sistemul bancar este împovărat de credite neperformante de 198 miliarde de euro, valoare în creş­tere de la izbuc­nirea crizei finan­ciare. Cre­ditele cu probleme, cu risc de neplată, se situează la 360 de miliarde de euro – o treime din totalul din zona euro.

În aceste condiţii nu este de mirare că acţiunile băncilor italiene şi-au înjumătăţit valoarea de la începutul anului. La fel, din această cauză nu ar trebui să mire controversele şi incertitudinile create în jurul sistemului bancar italian. Spre exemplu, Financial Times scrie că premierul italian Mateo Renzi este pregătit să sfideze Bruxellesul pentru a salva băncile cu probleme, informaţie pe care cabinetul ministrului s-a văzut forţat să o dezmintă. „Italia nu intenţionează să sfideze Bruxellesul în legătură cu băncile sale. Respectăm regulile şi am prefera pentru băncile noastre o soluţie care să implice pieţele“, a declarat un purtător de cuvânt al lui Renzi. El a precizat că guvernul nu va folosi un fond de bailout naţional pentru bănci care să încalce regulile UE. Materialul FT citează oficiali şi bancheri.

Un alt articol publicat recent, de Bloomberg, cu titlul „Brexitul este momentul Lehman pentru băncile europene“ menţionează problemele băncilor italiene (dar şi pe ale altora). Titlul face referire la evenimentul care a făcut să izbucnească criza financiară din 2008-2009, prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers. Însă ideea articolului este ca autorităţie europene să se folosească de circumstanţele extraordinare create de turbulenţele legate de Brexit pentru a reforma sistemul bancar, aşa cum s-a întâmplat în SUA în timpul crizei. Aceste articole pot alimenta incertitudinile şi frica.

Banca Centrală Europeană pare să-şi fi pierdut răbdarea cu băncile italiene. Instituţia a cerut Monte Paschi să vină cu planuri pentru reducerea poverii creditelor neperformante, în sensul diminuării valorii acestora la 14,6 miliarde de euro în 2018 de la 24,2 miliarde de euro la sfârşitul anului 2015. Vânzarea unei cantităţi atât de mari de credite neperformante „ar putea determina banca să caute capital suplimentar pe care investitorii nu-l vor putea furniza“, explică pentru Bloomberg Vincenzo Longo, analist la IG Markets din Milano.

„Eforturile guvernului de a obţine reguli mai permisive pentru sprijinirea băncilor italiene subliniază situaţia dificilă în care se găsesc cele slabe“.

Monte Paschi este a treia bancă în funcţie de mărime din Italia.

Pentru Renzi băncile sunt un subiect politic delicat deoarece sistemul bancar italian depinde puternic de investitorii de retail – adică oamenii de rând. De aceea guvernul ar prefera să ajute băncile să strângă capital. Altfel, oamenii vor suferi pierderi masive deoarece băncile vor fi forţate să-şi vândă din active sau acţiuni la discounturi uriaşe, scrie Reuters.

Însă bani mai mulţi cheltuiţi de stat pentru salvarea băncilor înseamnă presiuni mai mari pe bugetul unei economii slabe. 

„Avem în faţă un moment cu potenţial exploziv pentru Italia, în parte pe latura băncilor şi în parte pe latura politică“, spune pentru Reuters Orlando Green, analist la Crédit Agricole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO