Business Internaţional

Brexitul îi pune pe fugă pe muncitorii europeni calificaţi din Marea Britanie

Brexitul îi pune pe fugă pe muncitorii europeni...

Autor: Catalina Apostoiu

03.07.2017, 21:30 2448
Marcin Cyaza, un trader polonez de certificate de emisii de carbon, şi-a găsit un nou business după votul pentru Brexit, prin care ajută euro­penii înalt calificaţi să părăsească Marea Britanie.

Cyaza a fost copleşit de cereri venite din partea cunoştinţelor din Londra care îşi căutau locuri de muncă în afara Marii Britanii. Acesta a creat un website, ExpatExit. În mai, când numărul celor din baza sa de date a depăşit 2.000, Cyaza şi-a părăsit vechea slujbă, scrie Financial Times.

Decizia Marii Britanii de a părăsi UE a creat o piaţă pentru muncitori înalt calificaţi care şi-au îmbunătăţit competenţele în Marea Britanie, întorcându-se acum pe continent.

Dacă temerile legate de imigraţia muncitorilor cu un nivel scăzut de calificare au jucat un rol important în referendumul britanic, consecinţele votului se resimt şi mai sus pe scara socio-economică.

Cea mai mare problemă legată de Brexit cu care se confruntă angajatorii britanici este pierderea accesului la muncitori calificaţi din Europa, relevă un studiu al Chartered Institute of Personnel and Development din Marea Britanie.

Acesta concluzionează că „UE a oferit angajatorilor o importantă valvă de siguranţă pentru organizaţii care nu găsesc forţă de muncă calificată din Marea Britanie“, până acum. Potrivit unui alt studiu, realizat de Baker McKenzie, peste jumătate din muncitorii europeni calificaţi angajaţi de companii din indicele bursier FTSE 250 vor părăsi probabil Marea Britanie înainte de finalul negocierilor legate de Brexit.

În acelaşi timp, impactul Brexitului nu este limitat la cei care deja lucrează în Marea Britanie. Numărul europenilor din afara Marii Britanii care caută de lucru în această ţară a scăzut în 12 luni până în septembrie 2016, primul declin dintr-un deceniu, potrivit biroului britanic de statistică.

ìSe pare că Marea Britanie devine o ţară mai puţin interesantă şi mai nesigură pentru oamenii din alte părţi ale Europeiî, spune Christian Dustmann, profesor de economie la University Collge London şi director al think tank-ului Centre for Research and Analysis of Migration.

Potrivit cifrelor biroului de statistică, numai 8% din cei aproximativ 1,2 milioane de europeni din centrul şi estul continentului care lucrează în Marea Britanie ocupă poziţii cu calificare înaltă. Însă proporţia celor care lucrează în astfel de poziţii creşte la aproape 40% în cazul celor 1,1 milioane de europeni care provin din 14 membre mai vechi ale UE, inclusiv Suedia, Finlanda şi Danemarca.

Aceasta prin comparaţie cu 28% din cetăţenii britanici, ceea ce sugerează că muncitorii din grupul celor 14 membre mai vechi acoperă deficitele de forţă de muncă înalt calificată. Cei din grupul 14 au de asemenea cele mai mari salarii din rândul grupurilor chestionate de biroul de statistică. Mulşi din acest grup lucrează în sectorul financiar, cel mai mare angajator după sectoarele ospitalităţii şi de retail pentru cei 2,2 milioane de muncitori europeni din Marea Britanie, reprezentând 380.000 de locuri de muncă în total pentru cetăţenii UE.

În acelaşi timp, până la 40% dintre muncitorii din statele membre mai noi ale UE sunt supra-calificaţi pentru poziţiile lor, potrivit biroului de statistică.

Unii ar putea fi tentaţI să se întoarcă acasă de accelerarea creşterii din Europa centrală şi de est.

Cyaza spune că opt companii europene au semnat până acum contracte pentru a accesa persoane înregistrate de compania sa. Acesta adaugă că cel mai mare grup de angajatori care au căutat acces la baza sa de date sunt din sectorul tech, în timp ce majoritatea persoanelor care au recurs la ajutorul său pentru a găsi de lucru în afara Marii Britanii sunt din sectorul financiar. Însă Cyaza nu crede că aceasta este o problemă. ìOamenii au competenţe transferabileî, spune acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO