Business Internaţional

BRICS, un club de democraţii haotice şi regimuri autoritare

BRICS, un club de democraţii haotice şi regimuri...

Autor: CătăIina Apostoiu

10.07.2015, 00:01 789

Plăsmuit cu peste un deceniu în urmă, clubul celor mai mari economii emergente, BRICS, format din Brazilia, Rusia, India, China şi mai apoi Africa de Sud, a reuşit până acum să rămână unit prin efortul comun de a contracara dominaţia ţărilor dezvoltate la nivel mondial.

Acum, însă, cu ocazia organizării summitului său anual în Ufa, Rusia, diferenţa de valori dintre statele care-l alcătuiesc iese clar la suprafaţă, scrie Financial Times.

Brazilia, India şi Africa de Sud sunt democraţii haotice care pun accent pe statul de drept, în timp ce China şi Rusia au regimuri autoritare.

Rusia strică echilibrul fragil al Europei prin conflictul din Ucraina, în timp ce China provoacă SUA în Pacific. Brazilia, între timp, este o putere pacifistă, cu probleme economice acasă.

Serghei Riabkov, ministrul rus adjunct al afacerilor externe, laudă BRICS ca un grup unde „nimeni nu impune nimic nimănui“. Totuşi, încercările Moscovei de a se folosi de faptul că deţine preşedinţia grupului pentru a-şi impune propria agendă politică creează temeri puternice.

Analişti din India şi Brazilia avertizează că ţările lor se vor retrage dacă BRICS va urma o agendă pe de-a-ntregul antioccidentală.

Legăturile personale dintre lideri sunt un fel de liant în interiorul BRICS. Totuşi, acestea nu au fost suficiente pentru a elimina unele dintre divergenţele de ordin politic sau economic din cadrul clubului.

Rusia este cea mai „timidă“ din rândul ţărilor BRICS când vine vorba de investiţii în economiile cu un ritm alert de creştere ale Africii. În India, există o opoziţie palpabilă faţă de dominaţia Chinei în interiorul BRICS.

Poate singura zonă în care grupul BRICS face progrese este în crearea de alternative la instituţiile multilaterale pe care le critică de atâta timp.

Fondul de rezervă de 100 miliarde de dolari văzut ca alternativă la FMI în crize financiare va începe să opereze în această lună. Noua bancă de dezvoltare a BRICS va începe finanţarea proiectelor de infrastructură în cele cinci ţări membre de anul viitor.

Marcos Troyjo, director al BRICLab la Columbia University, spune că odată cu banca şi fondul de rezervă, BRICS este acum mai instituţionalizat decât G7.

Totuşi, veştile rele venite din China aduc motive de nelinişte. Banca şi proiectele ce urmează a fi finanţate de aceasta depind foarte mult de China. Brazilia nu este în poziţie să contribuie masiv, iar Rusia are nevoie de împrumuturi şi investiţii din China pe fondul sancţiunilor ce i-au fost impuse de Occident. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO