Business Internaţional

Britanicii platesc 46 de miliarde de euro pentru salvarea bancilor

13.10.2008, 18:12 26

Guvernul Marii Britanii va injecta capital in valoare de 37 de miliarde de lire sterline (46 de miliarde de euro) in cadrul Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB si HBOS, scrie BBC News.

Royal Bank of Scotland (RBS) va atrage 20 de miliarde de lire sterline (34 de miliarde de dolari). Inca 17 miliarde de lire sterline (28,8 miliarde de dolari) din banii contribuabililor vor fi injectate in cadrul HBOS si Lloyds TSB. Barclays si-a anuntat intentia de a atrage 6,5 miliarde de lire sterline fara ajutorul guvernului.
Astfel, contribuabilii vor detine aproximativ 60% din RBS si 40% din Lloyds TSB si HBOS.
Trezoreria a insistat ca guvernul "nu este un investitor permanent in cadrul bancilor britanice".
"Intentia sa este de a renunta in timp la toate investitiile pe care le face ca parte a acestui plan", au anuntat oficialii Trezoreriei. Ca o conditie a acestei intelegeri, guvernul a insistat ca directorii de top ai acestor banci sa nu primeasca niciun fel de prima sub forma de numerar in acest an, iar primele urmatoare sa fie platite sub forma de actiuni, conditie prin care managementul este incurajat sa adopte o perspectiva pe termen mai lung.
Guvernul va achizitiona actiuni preferentiale in valoare de 5 miliarde de lire sterline in cadrul RBS si actiuni comune in valoare de 15 miliarde de lire sterline daca, asa cum multi se asteapta, banca nu va reusi sa gaseasca investitori privati.
Lloyds TSB va atrage 11,5 miliarde de lire sterline de la contribuabili, 8,5 miliarde sub forma de actiuni comune si 3 miliarde de lire sterline sub forma de actiuni preferentiale, in timp ce HBOS va primi 5,5 miliarde de lire sterline.
Intre timp, Lloyds TSB si HBOS au anuntat ca fuziunea lor va avea loc, dar ca termenii tranzactiei au fost renegociati.
Luna trecuta, cele doua institutii s-au pus de acord cu privire la o tranzactie in valoare de 12,2 mld. lire sterline, insa valoarea actiunilor HBOS a scazut de atunci, iar amploarea recapitalizarii evidentiaza conditia precara in care se afla banca.
Conform noilor termeni, actionarii HBOS vor primi 0,605 actiuni Lloyds TSB in schimbul fiecarei actiuni HBOS. Conform intelegerii initiale, acestia ar fi primit 0,83 actiuni Lloyds TSB.
Barclays a anuntat ca va atrage capital nou in valoare de 6,5 miliarde de lire sterline. Banii vor fi atrasi de la investitori privati, fara ajutorul guvernului.
Barclays a anuntat in acelasi timp ca va renunta la plata dividendului final pe 2008, economisind in acest fel 2 miliarde de lire sterline. "Avem de-a face cu conditii extraordinare la nivel global", a declarat ministrul britanic de finante Alistair Darling, citat de Bloomberg. "Este foarte important nu numai pentru viitorul bancilor sa rezolvam impreuna cu alte guverne ceea ce este o problema cu adevarat internationala."
Fed, BCE si Banca Angliei vor oferi institutiilor financiare fonduri nelimitate pentru prima data in incercarea de a reduce tensiunile de pe pietele monetare.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO