Business Internaţional

Britanicii scot profituri record din minerit: BHP răscumpără acţiuni de 10 mld. dolari

Britanicii scot profituri record din minerit: BHP răscumpără acţiuni de 10 mld. dolari

Autor: Radu Racu

16.02.2011, 09:57 38

Grupul minier australian BHP Billiton şi-a majorat valoareaprogramului de răscumpărare a acţiunilor de cel puţin două ori, la10 miliarde de dolari, după ce compania a raportat profit record peprima jumătate a anului fiscal 2010-2011, scrie Financial Times.

Grupul anglo-australian BHP Billiton, cea mai mare companieminieră din lume după valoarea acţiunilor listate la bursă,aobţinut în primele şase luni fiscale încheiate în decembrie unprofit înainte de taxe de 14,1 miliarde de dolari, de la 8,8miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania adecis pe fondul rezultatelor puternice să majoreze programuliniţioal de răscumpărare a acţiunilor de la 4,8 miliarde de dolarila 10 miliarde.

Marius Kloppers, directorul executiv al companiei spune căîmprejurările comerciale au fost deosebit de bune pentru industriaminieră în această perioadă, motiv pentru care fluxul delichidităţi al companiei a crescut aproape de un record istoric, la12,2 miliarde de dolari.

În perioada analizată, câştigurile din minereu de fier s-autriplat faţă de intervalul similar din 2009, cele din cupru auavansat cu 45% în timpce veniturile din cărbune cocsificabil auurcat cu 88%. În total, profitul net al companiei a urcat cu 72% la10,5 miliarde de dolari în intervalul iulie-decembrie 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO