Business Internaţional

Britanicii se lovesc de o nouă problemă. Boris Johnson a făcut anunţul: Marea Britanie se pregăteşte pentru un scenariu fără un acord post-Brexit

Britanicii se lovesc de o nouă problemă. Boris Johnson...

Autor: Mihai Draghici

16.10.2020, 14:22 163

Marea Britanie trebuie să înceapă pregătirile pentru lipsa unui acord cu Uniunea Europeană după expirarea tranziţiei post-Brexit, susţine premierul Boris Johnson, în contextul în care nu acceptă prelungirea tranziţiei şi nici concesii pentru a menţine standardele comunitare.

"Am ajuns la concluzia că trebuie să ne pregătim pentru data de 1 ianuarie 2021 cu aranjamente care se apropie mai mult de cele ale Australiei, bazate pe principii simple ale comerţului liber global", a declarat Boris Johnson, potrivit agenţiei Reuters. "Dacă nu va exista o schimbare fundamentală de abordare, intenţionăm să mergem pe soluţia Australiei. Şi trebuie să facem acest lucru cu multă încredere. Devine clar că Uniunea Europeană nu acceptă acordul de tipul celui al Canadei, pe care noi l-am cerut iniţial. Nu pare curios că după ce am fost stat membru UE 45 de ani nu ne vor oferi condiţiile acordate Canadei", a spus Boris Johnson. Australia are aranjamente comerciale cu Uniunea Europeană, dar nu are încă un acord comercial complet. Negocierile pentru un acord comercial au fost iniţiate în 2018.

Liderul britanic sugerează, conform Sky News, că nu se retrage din negocieri: "Însă le transmit să vină ei aici, să vină la noi, dacă va exista o schimbare fundamentală de abordare".

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a criticat dur atitudinea Guvernului Boris Johnson în negocierile cu Uniunea Europeană, considerând că expirarea tranziţiei post-Brexit fără acord este "iresponsabilă" şi reiterând obiectivul desprinderii Scoţiei de Marea Britanie. "Faptul că Guvernul britanic pare să fie decis să încheie relaţiile cu UE fără niciun acord ar fi oricum o prostie şi în vremuri normale; însă în timpul unei pandemii globale este un act total iresponsabil", afirmă Nicola Sturgeon într-un editorial publicat în cotidianul german Die Welt.

Negocierile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană privind relaţiile post-Brexit par a fi în impas, iar Guvernul Boris Johnson a refuzat în mod repetat să accepte prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit, care expiră pe 31 decembrie 2020. Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

Uniunea Europeană a avertizat Marea Britanie, într-o declaraţie adoptată joi la summitul de la Bruxelles, că progresele în negocierile privind relaţiile post-Brexit sunt insuficiente, îndemnând statele membre să se pregătească inclusiv pentru scenariul încheierii tranziţiei fără niciun acord. "Consiliul European reaminteşte că perioada de tranziţie se va încheia pe 31 decembrie 2020 şi observă cu preocupare că progresele pe subiecte-cheie de interes pentru Uniunea Europeană încă sunt insuficiente pentru a se ajunge la un acord. Consiliul European reafirmă determinarea UE de a avea un parteneriat cât mai apropiat cu Marea Britanie pe baza directivelor de negociere din 25 februarie 2020, prin respectarea liniilor de referinţă stabilite în prealabil de Consiliul European, precum şi pe baza comunicatelor şi declaraţiilor, în special cele din 25 noiembrie 2018, mai ales în privinţa standardelor egale, normelor de guvernare şi pescuitului. În acest context, Consiliul European îl invită pe negociatorul-şef al UE să continue negocierile săptămânile următoare şi solicită Marii Britanii să facă paşii necesari pentru a face posibil un acord", au precizat liderii UE.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a transmis că Uniunea Europeană vrea un acord privind relaţiile post-Brexit cu Marea Britanie, "dar nu cu orice preţ". David Frost, negociatorul Guvernului Boris Johnson privind Brexit, s-a declarat, joi seară, "dezamăgit" de concluziile summitului Uniunii Europene.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO