Business Internaţional

Britanicii ţin UE sub presiune. Premierul Cameron anticipează un referendum pentru viitorul Tratat al UE

Britanicii ţin UE sub presiune. Premierul Cameron anticipează un referendum pentru viitorul Tratat al UE

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

09.10.2012, 19:00 552

Premierul britanic David Cameron (conservator) susţine că exclude ipoteza de a cere alegătorilor britanici să se pronunţe asupra apartenenţei sau nu a ţării la Uniunea Europeană dar, sub presiunea "euroscepticilor" din propria-i tabără, afirmă că un referendum asupra relaţiilor dintre Marea Britanie şi UE ar constitui o modalitate logică de a pune bazele unui nou "contract" între părţi.

De ce un astfel de referendum? Pentru că cei 17 membri ai zonei euro sunt ei înşişi angajaţi într-un proces de "reflecţie" asupra necesităţii întăririi relaţiilor, pentru a lupta eficient împotriva crizei datoriilor suverane - susţine premierul britanic.

Într-un interviu la BBC, în marja congresului Partidului Conservator, David Cameron a susţinut: noul contract cu UE necesită un consimţământ cetăţenesc care poate fi obţinut fie prin referendum, fie în urma alegerilor legislative.

"Un referendum ar constitui modalitatea cea mai rezonabilă", a susţinut Cameron, fără să fixeze o dată pentru o astfel de consultare populară. Nu este clară nici întrebare la care britanicii ar fi chemaţi să răspundă, în cazul în care s-ar organiza un referendum. Un lucru e clar însă. Chiar în sânul partidului de guvernământ britanic există o puternică linie de fractură în privinţa politicilor europene. O Uniune mai strânsă îi îngrijorează pe euroscepticii britanici, cum îi îngrijorează şi noile tendinţe în privinţa reglementărilor fiscale şi bancare.

Cameron s-a angajat, oricum, să organizeze un referendum până în 2015 asupra viitorului Tratat al Uniunii Europene. De asemenea, el susţinut, de-a lungul vremii, că nu va antrena Marea Britanie în soluţii costisitoare pentru salvarea monedei euro.

Euroscepticii din sânul Partidului Conservator vor mult mai mult: anume, când va fi redactat noul Tratat al Uniunii Europene, Marea Britenie să-şi recapete suveranitatea în deciziile pe care le abandonase în favoarea Bruxelles-ului, iar unii cer chiar un referendum asupra apartenenţei Marii Britanii la UE.

"Europa este pe cale să se schimbe. Zona euro va merge spre o integrare mai accentuată. Un astfel de lucru este necesar, dacă ei vor să salveze moneda unică, dar mă gândesc că el oferă Marii Britanii ocazia să obţină un nou acord mai bun cu Europa", a susţinut Cameron care, în 2011, a refuzat să integreze Marea Britanie în pactul bugetar european destinat luptei împotriva deficitelor din zona euro.

Duminică - în ziua deschiderii congresului Partidului Conservator de la Birmingham - Cameron a ameninţat că îşi va exercita dreptul de veto în cazul bugetului Uniunii Europene pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Motivul: încercările unora de a majora bugetul total al UE sunt scandaloase pe fondul crizei economice.

"În ceea ce priveşte acordul-cadru financiar multianual, nu este acceptabil să se ia cantităţi mari de bani de la contribuabilii ţărilor europene pentru a hrăni un buget central în creştere. Vom lupta foarte dur împotriva acestei intenţii, la fel cum ne vom lupta extrem dur şi nu vom încrucişa braţele, deloc, în privinţa rabatului britanic. (…) Ar fi scandalos să vedem creşteri importante ale bugetului european în timp ce noi ne confruntăm cu tăieri în bugetul naţional."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO