Business Internaţional

Bruxelles-ul este preocupat de sanatatea consumatorilor

17.07.2003, 00:00 12

Comisia Europeana a dezbatut ieri un proiect legislativ intocmit de comisarul european pe probleme de sanatate si protectia consumatorilor, David Byrne, care interzice mesajele false pe ambalajele produselor alimentare si ale bauturilor, cu privire la beneficiile pe care acestea le aduc sanatatii consumatorilor.
Scopul noii legi, spun realizatorii, este de a creste increderea consumatorilor si transparenta.
tinta proiectului realizat de Byrne o constituie in primul rand asa-numitele alimente high-tech, cum ar fi iaurturile de baut - unul dintre putinele sectoare din industra alimentara care se bucura in prezent de crestere .
Byrne, care este irlandez, a avut sustinere si pentru planurile sale de a reduce radical timpul maxim permis pentru transportul de animale. Spre exemplu, el a cerut ca animalele sa nu fie tinute in tranzit mai mult de noua ore consecutiv si sa fie trebuie hranite regulat.
Proiectul sau contine si o prevedere care interzice transportul animalelor tinere, o solicitare mai veche din partea activistilor pentru protectia animalelor.  Cu toate acestea, activistii au fost dezamagiti pentru ca propunerile nu au inclus si interzicerea definitiva a transporturilor cu o durata mai mare de noua ore.



Marea Britanie si Irlanda, fara scutiri la TVA
Comisia Europeana a discutat ieri si anularea derogarilor de la regulile Uniunii Europene pentru problemele de mai sus, de care beneficiaza in prezent Marea Britanie si Irlanda, si sa impuna acestor state rata integrala de TVA (taxa pe valoarea aaugata) pentru imbracamintea pentru copii.
Aceste demersuri fac parte incercarile Comisiei Europene de a simplifica sistemul ratelor de TVA din cadul UE. Aceste chestiuni urmeaza sa fie dezbatute de ministrii de finante ai UE in luna septembrie a anului curent.
Fritz Bolkestein, comisarul european responsabil cu fiscalitatea, a precizat ca obiectivul general este de a simplifica sistemul de taxe pe valoare adaugata. Pentru a fi introduse, propunerile vor trebui aprobate in unanimitate de catre statele membre.  Consilierii lui Gordon Brown, fostul trezorier al Marii Britanii, au declarat marti ca daca va fi necesar isi va exercita dreptul de veto.
"Pozitia noastra este foarte clara", a spus marti un oficial al Trezoreriei din Marea Britanie. "Noi am cerut mentinerea ratelor zero pentru imbracamintea si incaltamintea pentru copii si nu vom accepta propunerile de a le aplica taxa pe valoare adaugata". Potrivit reglemetarilor UE, bunurile trebuiesc taxate cu 15% pana la 25%, cu exceptia catorva produse care beneficiaza de rate reduse si a altora care sunt scutite de TVA, potrivit legislatiilor nationale.
Consilierii lui Bolkestein argumenteaza ca nivelurile scutirilor de TVA prevazute de legislatiile nationale pot distorsiona sistemul si nu reprezinta neaparat economii pentru consumatori.



Comisia da amenzi de milioane de euro
Comisia Europeana a anuntat ieri ca a amendat cu 10,35 milioane de euro  Wanadoo, divizia de servicii de internet a grupului France Telecom, pentru o politica de preturi anticoncurentiala.  Valoarea amenzii este apropiata de cea de 12,6 milioane de euro, perceputa de Comisie de la Deutsche Telekom, in mai.
Comisia a aflat ca pana in octombrie 2002, Wanadoo a oferit servicii de internet la preturi sub costurile proprii, impiedicandu-i pe concurenti sa intre pe piata.
"Practicile Wanadoo au restrictionat intrarea pe piata si extinderea potentialior competitori, in detrimentul consumatorilor, pe o piata cruciala pentru dezvolatrea societatii informationale in care traim", a precizat Comisia Europeana intr-un comunicat.
Cazul atige o coarda foarte sensibila intrucat are in vedere piata de acces la internet cu mare viteza, aducand acuzatii de stabilire a unor preturi anticoncurentiale.
Comisia a recunoscut totusi ca intre timp grupul Wanadoo si-a schimbat politica de preturi. Dar, este preocupata ca nu cumva concurentii sa fi fost afectati major din cauza politicii de preturi a companiei, care este listata la bursa, insa este detinuta majoritar de France-Telecom, aflata in proprietatea statului francez.
Datele statistice ale Comisiei sugereaza ca Wanadoo a atras in jur de 70% din piata, insa datele companiei indica un procent de 63%. Grupurile concurente, precum AOL, Tiscali si T-Online au avut cote de piata mult mai mici.
Mario Monti, comisarul european pe probleme de concurenta, a acuzat oficial Wanadoo in decembrie 2001 pentru ca preturile scazute de retail "constituie un abuz de pozitie dominanta...intr-un un moment critic in dezvoltarea pietei de internet cu viteza ridicata". georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO