• Leu / EUR4.9480
  • Leu / GBP5.6665
  • Leu / USD5.0712
Business Internaţional

Bruxelles-ul nu se mai joacă: UE pregăteşte un pachet de legi pentru Big Tech care aduce amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală şi chiar spargerea giganţilor în bucăţi pentru nereguli repetate

Bruxelles-ul nu se mai joacă: UE pregăteşte un pachet de legi pentru Big Tech care aduce amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală şi chiar spargerea giganţilor în bucăţi pentru nereguli repetate

Autor: Alex Ciutacu

15.12.2020, 13:32 17190

Uniunea Europeană se pregăteşte să lanseze astăzi un pachet de legi care ar putea duce la spargerea în bucăţi a marilor giganţi de tehnologie care se angrenează în comportament care încalcă regulile de concurenţă în mod repetat, potrivit FT.

Astfel, Bruxelles-ul va publica proiectul de lege pentru două serii de noi reglementări: Digital Markets Act, care ar trebui să combată problemele de concurenţă din sector, şi Digital Services Act, care va forţa companiile de tehnologie să îşi asume mai mult responsabilitatea pentru comportamentele ilegale ale utilizatorilor din platforme.

Reglementările mult-aşteptate reprezintă primii paşi curajoşi ai UE în direcţia reglementării marilor companii de internet, din ultimele două decenii.

Comisia Europeană va publica propunerile marţi, iar acestea ar urma să fie votate în Parlamentul European, însă nu există o estimare clară pentru momentul în care acestea ar intra în vigoare.

Ambele propuneri legislative aduc amenzi extrem de ridicate pentru companiile de tehnologie.

Prin urmare, marile companii de tehnologie care încalcă legile de concurenţă ar putea primi amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală. În acelaşi timp, companiile care nu investesc mai mult în moderarea conţinutului şi utilizatorilor din platformă ar putea încasa amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală.

Mai mult, proiectul de lege pentru Digital Markets Act notează că marile companii de tehnologie care sunt amendate de trei ori în cinci ani pentru încălcarea reguililor de concurenţă vor declanşa un mecanism prin care Uniunea Europeană le va impune spargerea businessului în bucăţi.

În cazul în care intră în vigoare în forma actuală, noile reglementări ale UE ar fi undele dintre cele mai dure măsuri luate pentru Big Tech în întreaga lume.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9480
Diferență: -0,0202
Ieri: 4.9490
Azi: 5.0712
Diferență: 0,4815
Ieri: 5.0469
Azi: 5.6665
Diferență: 0,5287
Ieri: 5.6367
Azi: 5.1139
Diferență: -0,9932
Ieri: 5.1652