Business Internaţional

Bruxelles-ul s-a săturat să aştepte ca giganţi precum Amazon sau Apple să-şi plătească impozitele în Europa şi ia atitudine

Bruxelles-ul s-a săturat să aştepte ca giganţi precum...

Autor: Corina Zamfir

04.10.2017, 17:55 1196

Bruxelles-ul încearcă din răsputeri să-i facă pe giganţii din domeniul tehnologiei, Amazon şi Apple, să-şi plătească impozitele în Europa, relansând tensiunile transatlantice într-o misiune mai largă a UE împotriva evaziunii fiscale a marilor companii multinaţionale, scrie Financial Times.

Amazon a fost obligat să plătească aproximativ 250 milioane de euro pentru impozite în Luxemburg, după ce a beneficiat de ajutoare de stat ilegale, în timp ce Comisia de Supraveghere a Concurenţei Comisiei Europene va forţa Irlanda să colecteze 13 miliarde euro din impozitele datorate de Apple.

Margrethe Vestager, temutul comisar european, a declarat că toate companiile trebuie să-şi plătească parte din taxe.

După o investigaţie de aproape trei ani, comisia a decis că Amazon a beneficiat de o înţelegere fiscală din partea Luxemburg care i-a acordat aproape un deceniu de sprijin ilegal.

"Luxemburgul a acordat Amazon taxe ilegale. Ca urmare, aproape trei sferturi din profiturile Amazonului nu au fost impozitate ", a spus Vestager.

"Cu alte cuvinte, i s-a permis să plătească de patru ori mai puţine taxe decât alte companii locale care fac obiectul aceloraşi reguli fiscale naţionale. Acest lucru este ilegal în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Statele membre nu pot acorda beneficii fiscale selective grupurilor multinaţionale."

"Întrucât Amazon a fost impozitat în conformitate cu normele fiscale aplicabile la momentul respectiv, Luxemburg consideră că societatea nu a primit ajutoare de stat incompatibile", a fost răspunsul celor din Luxemburg.

Măsura are loc la 14 luni după ce comisia a hotărât că regimul impozitelor din Irlanda i-a acordat companiei Apple un avantaj ilegal şi a cerut Irlandei să recupereze un impozit record de 13 miliarde de euro.

Obosită să mai aştepte plata acestui proiect de lege, Vestager a decis miercuri să se adreseze CEJ Irlanda pentru că nu a aplicat decizia sa din 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO