Business Internaţional

Budapesta va găzdui un centru de date al Laboratorului European pentru Fizica Particulelor Elementare

Budapesta va găzdui un centru de date al Laboratorului European pentru Fizica Particulelor Elementare

Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

06.05.2012, 16:37 256

Budapesta va găzdui noul centru de procesare a datelor al celui mai mare laborator de cercetare a particulelor elementare din lume, Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare (CERN), începând cu 2013. Centrul se va afla la periferia capitalei ungare şi va avea o capacitate mai mare a traficului de date decât toată Ungaria la un loc, scrie The Wall Street Journal.

"Toată lumea este cu ochii pe noi", a afirmat ministrul dezvoltării, Zsuzsanna Nemeth la eveninmentul de prezentare a proiectului.

MTA WIGNER FK, centrul de cercetare în domeniul fizicii din cadrul academiei ungare de ştiinţe, a aprobat pentru licitaţia investiţiei de 40 miliarde forinţi (185 milioane dolari) aplicaţiile a 30 de participanţi, majoritatea companii multinaţionale.

Centrul va furniza servicii de procesare a datelor pentru volumele imense ale materialelor de cercetare pe care oamenii de ştiinţă de la CERN le adună din experimentele lor. Una dintre principalele funcţii ale centrului va fi de a procesa rezultatele venite de la faimoasa facilitate subterană de detectare a coliziunilor particulelor elementare a CERN.

Pentru a scoate în evidenţa capacitatea noului centru din Budapesta, subsecretarul de stat responsabil cu comunicaţiile, Vilmos Valyi-Nagy, a spus că lăţimea benzii va fi suficientă pentru a transfera 2.000 de fişiere de muzică în format MP3 pe secundă sau pentru a trimite variantele digitale ale celor aproximativ patru milioane volume de cărţi ale bibliotecii centrale din Ungaria în doar 15 minute. El a menţionat că, în afară de colaboratorii CERN, centrul poate oferi servicii pentru mii de alţi oameni de ştiinţă din întreaga lume.

Oficialii au spus că CERN va anunţa în curând licitaţia pentru infrastructura computaţională care va fi instalată la centrul de la Budapesta şi şi-au exprimat speranţa că licitaţia pentru găsirea unor furnizori locali va avea la fel de mult succes ca şi cea pentru realizarea centrului. Centrul este programat să fie finalizat şi să îşi înceapă activitatea pe 1 ianuarie 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO