Business Internaţional

Buffett apără reducerile agresive de cheltuieli: „Aşa este capitalismul”

Warren Buffett

Warren Buffett

Autor: Bogdan Cojocaru

02.04.2015, 00:02 938
Miliardarul american Warren Buffett, o legendă în lumea inves­titorilor, a apărat reducerile de personal pe care partenerii săi brazilieni de la fondul 3G Capital le efectuează la com­pa­­niile cumpărate, scrie Bloomberg. Printre acestea se numără giganţii industriei alimentare americane Heinz şi Kraft.

„Aşa este capitalismul. Dacă ai angajaţi în exces sau costuri excesive de orice fel, nu le menţii“, a afirmat Buffett. El şi-a transformat vehiculul instituţional, Berkshire Hathaway, dintr-o simplă companie de textile cu probleme financiare într-unul dintre cele mai mari conglomerate de afaceri din lume.

„Să ai costuri excesive, aceasta nu este o reţetă a succesului pentru nicio afacere. Poate funcţiona doar dacă ai un monopol, ceea ce, cu siguranţă, nu există în industria alimentară“, a spus investitorul.

3G, fondată de miliardarul brazilian Jorge Paulo Lemann, a eliminat 7.000 de locuri de muncă în 20 de luni după preluarea Heinz, tran­zac­ţie la care a ajutat şi Berkshire. Reducerile de personal au afectat totul, de la pătura mana­gerială la oamenii care se ocupau cu curăţenia. Producă­torul de ketchup a făcut planuri pentru închiderea a cinci fabrici, dar şi pentru acordarea de indemnizaţii de plecare celor concediaţi. Heinz va fuziona acum cu Kraft, unde va fi aplicat, probabil, acelaşi tratament de reducere a cheltuielilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO