Business Internaţional

Buffett pariază pe agricultură şi renunţă la petrol

Buffett pariază pe agricultură şi renunţă la petrol

Autor: Sebastian Tănase

18.02.2015, 20:00 1619

Berkshire Hathaway, una dintre companiile fanion ale industriei investiţionale americane, a dezvăluit marţi că deţine o participaţie de 5% în compania de echipament agricol Deere & Co şi că renunţă la o investiţie de 3,74 miliarde de dolari în compania petrolieră Exxon Mobil Corp din cauza şocului suferit de preţul petrolului care a afectat industria energetică, scrie Reuters.

Într-un comunicat al Security Exchange Commission (SEC) se arată că majoritatea celor 17,1 milioane de acţiuni în compania Deere au fost achiziţionate în trimestrul trei din 2014 şi valorau 1,51 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut. Adesea, SEC îi permite tacit lui Buffett să acumuleze participări importante în companii pentru a-i descuraja pe cei care vor să copieze modelul de investiţii al miliardarului.

Acţiunile Deere au crescut cu 1,2% după anunţul făcut de Berkshire. În general, acţiunile companiilor în care Berkshire achiziţionează participaţii cresc atunci compania dezvăluie public informaţia din cauză ca mulţi investitori consideră actul ca un vot de încredere al lui Buffett şi încearcă sa-l imite.

Conducerea Deere a refuzat să comenteze.

Decizia Berkshire Hathaway de a renunţa la cele 41 de milioane de acţiuni în Exxon Mobil este neobişnuită pentru companie deoarece participaţia a fost achiziţionată recent, în 2013, iar acţiunile au surclasat performanţele recente ale multor companii din industrie, pierzând  doar 15% din valoare din iunie până în ianuarie în condiţiile în care barilul de petrol s-a depreciate cu peste 50%.

“Buffett este desigur un investitor care apreciază valoarea, iar adevărul este că acţiunile Exxon s-au comportat foarte bine pe parcursul şocului de pe piaţa ţiţeiului”, a afirmat Pavel Molchanov, analist la Raymond James.

Conducerea Exxon s-a abţinut să comenteze. 

De asemenea, Berkshire Hathaway a achiziţionat 4,7 milioane de acţiuni în compania media Twenty-First Centrury Fox fondată de Rupert Murdoch, precum şi 8,4 milioane de acţiuni în Restaurants Brands International, compania părinte din care face parte faimosul fast-food american Burger King şi lanţurile de restaurante Tim Hortons. În plus, Berkshire a contribuit la finanţarea achiziţiei de către Burger King a restaurantelor Tim Hortons, în schimbul căruia Buffet a primit acţiuni.      

Berkshire, a mai achiziţionat diverse cote de participaţie şi în IBM Corp, General Motors Co, Philips 66, Suncor Energy şi DirecTV şi a renunţat la acţiunile pe care le deţinea în compania petrolieră ConocoPhillips şi în Express Scripts Holdings, companie care activează în domeniul farmaceutic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO