Business Internaţional

Bulgaria 0-1 Lukoil: Ruşii de la Lukoil câştigă în instanţă redeschiderea singurei rafinării din Bulgaria

Bulgaria 0-1 Lukoil: Ruşii de la Lukoil câştigă în instanţă redeschiderea singurei rafinării din Bulgaria

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

01.08.2011, 18:00 185

Tribunalul Administrativ de la Sofia asuspendat executarea deciziei autorităţilor vamale bulgare privindanularea licenţelor de depozit de carburanţi ale singurei rafinăriidin Bulgaria, Neftochim Burgas, controlată deLukoil, şi a decis că unitatea îşi poate reluaoperaţiunile, transmite Reuters.

Hotărârea instanţei arată că există suficiente dovezi caresusţin punctul de vedere al Neftochim, potrivitcăruia executarea preliminară a deciziei biroului vamal poate cauzapagube semnificative rafinăriei.

"Rafinăria îşi poate relua operaţiunile normale", a afirmat unpurtător de cuvânt al tribunalului.

Decizia poate fi contestată în termen de şapte zile, iar şefulbiroului vamal a declarat la un post de radio că agenţia va faceapel.

Rafinăria Neftochim Burgas a fost închisăsăptămâna trecută, după ce biroul vamal a blocat achiziţia de ţiţeişi vânzările de produse petroliere, pe fondul unei anchete privindevaziunea fiscală. Rafinăria a putut procesa, între timp, petroluldeja încărcat în instalaţii.

Între timp, guvernul bulgar a scos duminică din rezervelestatului 1.800 de tone de combustibil pentru avioane pentru aacoperi golul lăsat de închiderea Neftochim, carea sistat livrările şi către compania de căi ferate.

Autorităţile au sancţionat Neftochim deoarecerafinăria nu a instalat, la depozite şi utilaje, echipamente demăsură conectate la sistemul agenţiei vamale. Decizia controversatăface parte dintr-o campanie a guvernului bulgar de a îmbunătăţitransparenţa pe piaţa energiei şi de a pune capăt contrabandei cucarburanţi şi evaziunii fiscale din industria de profil.

Reprezentanţii Lukoil Bulgaria au declarat căfirma se va conforma regulilor impuse de stat şi că au început dejainvestiţiile în echipamentele de măsură, însă susţin că termeneleimpuse de autorităţi sunt nerealiste, iar compania va pierde"milioane" din această cauză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO