Business Internaţional

Bulgaria a amânat adoptarea Euro din cauza crizei datoriilor

Bulgaria a amânat discuţiile privind adoptarea euro din cauza crizei datoriilor

Autor: Bogdan Cojocaru

24.07.2011, 18:07 525

Bulgaria a amânat pe termennelimitat discuţiile privind adoptarea euro, până când va fi maiclar deznodământul crizei datoriilor care a cuprins economiile maislabe din uniunea monetară europeană, a declarat ministrul definanţe Simon Djankov, citat de Reuters.

"Nu vom începe discuţiipreliminare (despre aderarea la zona euro - n.r.) în toamnă.Intenţiile noastre privind adoptarea euro nu s-au schimbat. Cutoate acestea, nu avem stabilit un termen precis", a spus Djankov,care ocupă şi funcţia de vicepremier.


La începutul anului, ministrul a anunţat că Bulgaria va începe întoamnă discuţiile privind intrarea în mecanismul european alratelor de schimb ERM-2, un test în care monedele naţionale trebuiesă-şi dovedească stabilitatea înainte ca un stat să adopteeuro.


"Discuţiile sunt amânate până când imaginea generală va fi maiclară. Înainte de a adera la zona euro, vrem să ştim care suntoportunităţile şi care sunt greutăţile. Criza din Grecia şi dinalte state ne-a facut mai prudenţi în legătură cu clubul în carevrem şă intrăm şi cu implicaţiile pe care le-ar avea intarea", amenţionat oficialul.


Eşecul de anul trecut al liderilor zonei euro de a acţiona la timpîmpotriva crizei Greciei s-a dovedit costisitor, a adăugatDjankov.


Bulgaria, stat cu cele mai reduse taxe din Uniunea Europeană, seopune unui plan franco-german de a armoniza taxele la nivelul zoneieuro, deoarece ar mări decalajele dintre ţări.



"Din punct de vedere economic, armonizarea taxelor nu are sens", amenţionat ministrul.



Djankov, fost economist la Banca Mondială, a mai spus căintenţionează să scurteze profilul scadenţelor datoriilor Bulgarieipentru a face posibilă o rambursare mai rapidă a datoriilor.

Bulgaria are una dintre cele maireduse datorii din UE raportate la Produsul Intern Brut., de 16%din PIB la finele anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO